Jawapan

2014-06-28T22:50:42+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Konsep Pencemaran Udara dan JerebuPencemaran udara merujuk kepada kehadiran satu atau lebih bahan pencemar seperti gas-gas, habuk, bahan berbau, zarah, debu dan sebagainya di dalam ruang atmosfera yang mana ia boleh mengubah kuantiti, kualiti dan sifat atmosfera tersebut dan akhirnya memberi kesan negatif samada kepada manusia, tumbuhan, binatang serta persekitaran fizikal sesuatu kawasan.
Jerebu ditakrifkan sebagai partikel-partikel yang terampai di ruang atmosfera dalam kepekatan yang tinggi. Partikel terampai ini terbentuk di dalam keadaan cuaca yang kering dan udaranya yang stabil yang menghasilkan satu lapisan kabus yang menyeliputi ruang atmosfera di sesuatu kawasan. Partikel-partikel ini boleh menyerak dan menyerap cahaya matahari lantas menyebabkan keadaan sekelilingnya menjadi kabur dan kurang jelas.
             Pencemaran Udara dan Jerebu

Tahap Kualiti udaran dan Kesihatan ManusiaSkala Indeks IPUStatus Kualiti Udara0 – 50Baik51 – 100Sederhana101 – 200Tidak sihat201 – 300Sangat tidak sihat301 - 500BerbahayaLebih daripada 501Darurat boleh diisytiharkan
Bahan-bahan pencemaran udara boleh dibahagikan kepada :1.    Bahan-bahan pencemar peringkat pertama.Terdiri daripada bahan-bahan yang dikeluarkan secara terus menerus oleh sumber-sumber yang boleh dikesan.2.    Bahan-bahan pencemar peringkat kedua.Bahan-bahan yang dikeluarkan hasil daripada interaksi di antara dua ataupun lebih bahan-bahan pencemar peringkat pertama ataupun hasil daripada reaksi dengan komponen-komponen atmosfera sama ada diikuti atau tidak oleh kesan fotokimia.
yg senang nye ade /?
bukak microsoft word 2007 la
yang doc tu
ouh yayaya .
ouh , yayyaa