Jawapan

2015-08-04T00:22:09+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bidang pasaran yang jelas ialah penghasilan produk perubatan daripada sumber tumbuhan. Banyak perubatan allopathic yang dihasilkan secara sintetik adalah juga dihasilkan daripada tumbuhan seperti quinine bagi penyakit malaria dan quinidine bagi heart arrhythmia dari Cinchona spp dan digoxin bagi kelemahan jantung yang dihasilkan daripada Digitalis spp. Dianggarkan 25% dari ubat yang digunakan di seluruh dunia diperoleh daripada tumbuhan, iaitu sejumlah 121 kompaun aktif sedang digunakan.Terdapat peningkatan corak masyarakat kini berubah daripada menggunakan perubatan sintetik kepada perawatan herba. Antara sebab perubahan ini termasuklah keutamaan kepada perubatan kesihatan yang bersesuaian dan boleh dikendalikan sendiri, tersebarnya banyak penyakit kronik yang tidak boleh disembuhkan oleh ubat konvensional dan corak kehidupan yang pantas termasuk peningkatan stres dan kurangnya masa rehat.Berdasarkan potensi saiz pasaran produk berasaskan herba dan perubatan herba khususnya, adalah penting bagi Malaysia membangunkan industri warisan herbanya.Pada masa lalu, sebelum kemunculan petrokimia, kebanyakan daripada industri kimia adalah berasaskan pertanian dan bahan haiwan.Banyak pewarna, kimia industri, pelarut, perisa makanan dan sebagainya dihasilkan daripada sumber-sumber tersebut. Banyak usaha perlu dibuat bagi membangunkan kedua-dua produk dan proses bagi industri ini.Faktor pendorong adalah peningkatan pengetahuan pengguna mengenai perubatan tradisional. Terdapat juga rawatan yang berasaskan bahan semula jadi yang mendapat perhatian meluas iaitu Taxol bagi penyakit barah buah dada dan juga pokok bitangor untuk rawatan AIDS. Peningkatan fokus kepada penjagaan kesihatan berbanding penyakit.Kecenderungan kepada penjagaan dan perawatan secara sendiri.
3.0 Industri Herba Menjana Ekonomi BaruIndustri herba telah dikenal pasti sebagai satu industri yang berpotensi sebagai sumber pertumbuhan baru untuk menjana ekonomi negara yang mana pelan pembangunannya telah dicadangkan di dalam pelan National Key Economic Area (NKEA).Di antara aspek yang ditekankan ialah pengeluaran, penyelidikan, pembangunan produk di samping mempromosi khasiat dan kajian sains. Beberapa produk herba terpilih berasaskan Tongkat Ali, Kacip Fatimah, Dukung Anak, Misai Kucing dan Hempedu Bumi telah dikenalpasti sangat berpotensi untuk dimajukan.Untuk meningkatkan kesedaran dan kefahaman golongan sasar tentang pembangunan herba sebagai sumber pertumbuhan baru negara melalui pengeluaran produk-produk bernilai dan berkualiti tinggi seperti ekstrak herba berpiawaian, Jabatan Pertanian Malaysia bersama-sama dengan Business Development Centre (BDC), Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani telah mengadakan Seminar Industri Herba Menjana Eknonmi Baru minggu ini dengan tujuan mempromosi produk-produk herba tempatan yang berkhasiat yang telah melalui kajian saintifik dan klinikal sebagai sumber produk kesihatan alternatif dan kajian sains bagi herba-herba terpilih seperti Tongkat Ali, Misai Kucing, Dokong Anak, Kacip Fatimah, Hempedu Bumi Dan lain lain herba yang berpotensi untuk kegunaan kesihatan.
10 3 10
2015-08-05T18:20:22+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menjana pendapatan ekonomi tempatan
Malaysia antara negara yang mempunnyai koleksi herba yang unik dan mendapat permintaan tinggi bagi pasaran global. Dengan memperkasakan industri berasakan herba, pelbagai peluang pekerjaan yang boleh dinikmati oleh masyarakat luar bandar. Kegiatan memungut hasil, logistik dan juga pengurusan bisnes dapat memberi manfaat bagi pelbagai pihak.

Membuka ruang kajian secara mendalam
Dengan kegiatan ekonomi berasakan herba yang semakin rancak, keperluan bagi industri untuk menghasilkan produk yang semakin berkualiti meningkat. Kajian yang lebih mendalam terhadap herba dapat di taja oleh syarikat korporat bagi tujuan optimisasi produk.

Memperkasakan Produk Warisan
Di samping nilai dari segi kualiti herba tempatan yang bermutu tinggi, herba tempatan juga mempunya nilai sentimental yang tinggi. Kita perlu berbangga dengan hasil penemuan nenek moyang yang begitu kreatif mencari jalan merawat penyakit secara organik. Keupayaan warga tempatan untuk memberi nilai komersial bagi herba warisan merupakan suatu pencapaian yang harus kita banggakan.
3 5 3