Jawapan

2015-08-04T16:34:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Remaja masa kini merupakan aset yang terpenting dalam sesebuah negara. Remaja juga banyak memainkan peranan untuk meningkatkan kemajuan di dalam sesebuah negara. Namun begitu , ramai remaja sekarang tidak mengambil peduli tentang kepentingan untuk menjadi seseorang yang berwawasan tinggi. Malah , mereka juga banyak membuang masa dengan melakukan aktiviti yang tidak berfaedah. Oleh itu , pelbagai usaha perlu dilakukan untuk mengatasi masalah ini dengan melalui cara ibubapa mendidik remaja masa kini.
      
       Usaha yang pertama adalah pengaruh rakan sebaya juga memainkan peranan yang penting dalam mengusahakan untuk melahirkan remaja yang lebih berwawasan. Rakan sebaya juga merupakan usaha bagi menglahirkan remaja yang berwawasan tinggi.Gaya hidup yang seimbang juga mempengaruhi fikiran anak remaja masa kini bagi menghindarkan remaja terlibat dengan gejala tidak sihat.
 

        Selain itu , ibu bapa juga merupakan seseorang yang penting untuk membangunkan remaja agar mereka mampu menjadi remaja yang berwawasan. Ibu bapa boleh memberi didikan dan nasihat yang sewajarnya kepada anak-anak mereka yang kini mungkin digelar sebagai remaja dimana mereka merupakan aset terpenting kepada negara.
  
         Akhir sekali , guru-guru juga merupakan pihak yang berkuasa untuk membantu remaja-remaja masa kini agar lebih berwawasan dan berdisiplin. Pihak guru boleh membantu mereka ketika di sekolah dalam apa jua masalah yang mereka alami dan juga membaiki kelemahan-kelamahan remaja dalam bidang akademik dan sahsiah.

        Kesimpulannya , usaha ini perlulah berterusan agar sesebuah negara itu dapat mengelakkan daripada huru-hara akibat masalah remaja-remaja yang tidak memiliki ilmu dan tiada wawasan di dalam diri mereka.
    
       

20 3 20
2015-08-05T20:24:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Mengikuti perkembangan sosial generasi baru
Para pendidik harus berusaha meneliti perkembangan psikologi generasi Millenials.
Peredaran zaman turut membawa peredaran mentaliti. Kegagalan pihak pendidik seperti ibu bapa, guru-guru dan kementrian pendidikan untuk mengambil faktor perkembangan psikologi remaja turut menjejaskan usaha untuk berkomunikasi  dengan baik. Akibatnya remaja merasakan diri mereka terasing dan tidak difahami. Komunikasi yang sihat adalah amat perlu bagi memastikan remaja berasa selesa untuk berkongsi aspirasi serta masalah yang menghalang mereka untuk berjaya dan menggarap wawasan yang maju.  

Memperkasakan aktiviti khidmat masyarakat
Penglibatkan remaja dalam aktiviti kemasyarakatan serta sukarela bagi menyumbangkan tenaga bagi warga negara yang memerlukan dapat memberi nafas baru dalam usaha meningkatkan potensi dan kebolehan diri. Berbekalkan dengan semagat partriotik serta rasa ingin membantu golongan yang tidak bernasib baik, remaja akan semakin mengambil berat perihal isu masa depan.

Mendidik toleransi dan kesefahaman ke arah perpaduan
Dalam usaha melakar kejayaan kerjaya dan potensi diri, kerjasama atau amalan saling bantu-membantu adalah penting dan harus dipupuk dalam jiwa remaja. Remaja perlu saling memberi dorongan serta galakan antara satu sama lain agar tidak ada yang ketinggalan hanyut dalam kealpaan hiburan. Perpaduan bukanlah sesuatu yang memerlukan kita meninggalkan identiti dan prinsip diri. Dengan mengenali adat resam, pantang-larang serta kepercayaan satu sama lain, jalinan persaudaraan yang lebih mesra dan utuh dapat dibentuk. Kesefahaman merentasi budaya, agama dan bangsa adalah amat perlu bagai mencapai aspirasi remaja berwawasan dalan usaha membangunkan negara sebagai model demokrasi dan sosioekonomi yang dikagumi di rantau ini.  

Membendung budaya tidak sihat
.
Remaja cenderung untuk bereksperimentasi. Mencuba perkara baru dan melahirkan identiti yang unik. Ibu bapa serta para pendidik harus bijak dalam memantau perkembangan sosial golongan remaja. Pengamalan budaya barat yang tidak sihat seperti penyakit sosial yang melibatkan dadah, rokok, hubungan kekasih, dan sebagainya turut menjadi ancaman besar terhadap proses perkembangan potensi remaja. Disamping membantutkan perkembangan intelek serta emosi remaja, penyakit sosial akan menyebabkan remaja leka dan alpa dalam dunia hiburan.
5 5 5