Jawapan

2015-08-07T20:17:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Px^2 + (3+2p)x + p + 2 = 0
Dari persamaan di atas, keluarkan seperti berikut;
a = p
b = (3+2p)
c = p + 2

b^2 - 4ac = 0 (ini untuk dua punca yang sama)
(3+2p)^2 - 4(p)(p+2) = 0
[(4p^2) + 12p + 9] - 4p(p + 2) = 0
[(4p^2) + 12p + 9] - (4p^2) - 8p = 0
(4p^2) - (4p^2) + 12p - 8p + 9 = 0
4p + 9 = 0
4p = -9
p = -9/4
p = 2 \frac{1}{4}