Apa hukum "bercouple" dlm Islam... Apa beza couple dana bercinta.... Klau bercinta kerana niat laki tu jadi suami bley ka....haram atau halal... Umur org yg nak couple tu form 1

2
*dan
Mohon cepat bgi jawapan...
Komen telah dipadam
terima kasih hafizanamin

Jawapan

2015-08-06T16:55:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pada asasnya, hukum bercinta-kasih, berpasangan ( couple) atau seumpamanya adalah harus. Akan tetapi terdapat beberapa perkara ataupun tindakan yang boleh menyebabkannya menjadi HARAM iaitu :

PERTAMA: TIDAK MEMPUNYAI NIAT YANG BAIK ATAU SEBALIKNYA
KEDUA: TIDAK MEMATUHI (MELAMPAUI) SYARIAT AGAMA
KETIGA: MENJATUHKAN MARUAH (PERIBADI) SEORANG WANITA
KEEMPAT: MEMBAZIRKAN WANG KEPADA PERKARA YANG TIDAK WAJAR
KELIMA: MEMBUANG MASA KEPADA PERKARA YANG TIDAK SEWAJARNYA

 
--

Bercinta dan bercouple itu berbeza hukumnya..
Bercinta tidak salah. tetapi ber-couple itu salah.

Bercinta tu macam.... Cuba awak bayangkan. awak suka kat someone. Dia pun suka dekat awak. Dia tak confess dan awak pun tak confess. Tapi setiap hari awak BBM dengan dia. Yes, korang bercinta dah tu.

--

kalau bercinta kerana niat lelaki tu mahu menjadi suami, halal. tidak mengapa. tetapi lagi elok kalau bercinta lepas masuk kolej. boleh terus nikah.

sebagai pencinta yang beriman dan takutkan Allah, korang haruslah menjaga dan memelihara perkara-perkara berikut:

⇒ Menjaga batas-batas pergaulan dengan tidak menyentuh sesama sendiri,
⇒ tidak membuang masa berjam-jam dengan bertelefon atau berbual-bual,
⇒ tidak menjadikan pergaulan korang seperti suami isteri yang sudah sah dinikahkan. korang harus sedar dan berasa malu kerana korang masih belum mempunyai sebarang hak ke atas satu sama lain.

--

saya pun dalam keadaan yang sama macam awak. budak from 1.  tapi kami hanya berkawan dan suka sama suka sahaja. tidak lebih daripada kawan.

Saya ada soalan... Kawan sya kata dia x kapel tpi bercinta, niat dia nak jadikan laki tu sebagai suami dia... Tpi laki tu bli dia jam n pompuan lak bli makanan
halal ke haram
  • asa
  • AntiSpammer
2015-08-06T19:00:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Lepas habis belajar.... dah berjaya.... baru couple ke... bercinta ke... kawin ke.... semua boleh klu dah habis belajar