Jawapan

2015-08-11T22:34:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menjana pendapatan penduduk setempat 
Malaysia antara negara yang mempunnyai kawasan tanah subur yang sesuai untuk kegiatan pertanian. Disamping cuaca yang kosisten sepanjang tahun serta akses pengairan yang baik, Malaysia terpelihara dari virus-virus yang boleh membahayakan hasil tani. Oleh yang demikian tahap pengeluaran produk pertanian sepanjang tahun boleh di kekalkan pada tahap yang optimum. Dengan memperkasakan industri pertanian, pelbagai peluang pekerjaan yang boleh dinikmati oleh masyarakat luar bandar dan sekitar kawasan pertanian. Kegiatan mengurus ladangtanaman, logistik produk dan juga pengurusan bisnes dapat menjadi sumber pendapatan pelbagai pihak.  

Membuka ruang kajian saintifik secara mendalam 

Dengan kegiatan ekonomi industri asas tani yang semakin rancak, keperluan bagi industri untuk menghasilkan produk yang semakin berkualiti meningkat. Kajian yang lebih mendalam terhadap baka tanaman yang sihat dapat di taja oleh syarikat korporat bagi tujuan optimisasi produk. Usaha sebegini dapat memberi daya saing bagi produk tempatan di peringkat global.     

Pembanggunan ekonomi negara secara menyuluruh 

Hasil pengelolaan industri penternakan secara optimal dan maju dapat meningkatkan kapasiti serta kualiti pengeluaran. Dengan peningkatan standard hasil tani, sudah pasti negara dapat mengurangkan kebergantungannya terhadap produk yang diimport dari luar negara. Secara tidak langsung mengurangkan pengaliran mata wang tempatan ke mata wang asing.  

Memperkasakan Produk Warisan 

Di samping nilai dari segi kualiti hasil tani tempatan yang bermutu tinggi, produk tempatan tempatan juga mempunya nilai sentimental yang tinggi. Kita perlu berbangga dengan hasil bumi yang diusahakan di Malaysia. Keupayaan warga tempatan untuk memberi nilai komersial bagi hasil tani tempatan merupakan suatu pencapaian yang harus kita banggakan.
1 5 1
2015-08-14T14:19:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kepentingan Industri Herba Sebagai Ubatan                                    Bidang pasaran yang jelas ialah penghasilan produk perubatan daripada sumber tumbuhan. Banyak perubatan allopathic yang dihasilkan secara sintetik adalah juga dihasilkan daripada tumbuhan seperti quinine bagi penyakit malaria dan quinidine bagi heart arrhythmia dari Cinchona spp dan digoxin bagi kelemahan jantung yang dihasilkan daripada Digitalis spp. Dianggarkan 25% dari ubat yang digunakan di seluruh dunia diperoleh daripada tumbuhan, iaitu sejumlah 121 kompaun aktif sedang digunakan.Terdapat peningkatan corak masyarakat kini berubah daripada menggunakan perubatan sintetik kepada perawatan herba. Antara sebab perubahan ini termasuklah keutamaan kepada perubatan kesihatan yang bersesuaian dan boleh dikendalikan sendiri, tersebarnya banyak penyakit kronik yang tidak boleh disembuhkan oleh ubat konvensional dan corak kehidupan yang pantas termasuk peningkatan stres dan kurangnya masa rehat.Berdasarkan potensi saiz pasaran produk berasaskan herba dan perubatan herba khususnya, adalah penting bagi Malaysia membangunkan industri warisan herbanya.Pada masa lalu, sebelum kemunculan petrokimia, kebanyakan daripada industri kimia adalah berasaskan pertanian dan bahan haiwan.Banyak pewarna, kimia industri, pelarut, perisa makanan dan sebagainya dihasilkan daripada sumber-sumber tersebut. Banyak usaha perlu dibuat bagi membangunkan kedua-dua produk dan proses bagi industri ini.Faktor pendorong adalah peningkatan pengetahuan pengguna mengenai perubatan tradisional. Terdapat juga rawatan yang berasaskan bahan semula jadi yang mendapat perhatian meluas iaitu Taxol bagi penyakit barah buah dada dan juga pokok bitangor untuk rawatan AIDS. Peningkatan fokus kepada penjagaan kesihatan berbanding penyakit.Kecenderungan kepada penjagaan dan perawatan secara sendiri.
1 5 1