Jawapan

2015-08-10T15:26:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pendahuluan (dah masukkan sekali rasional amalan kitar semula):

Dalam dunia yang sedang pesat membangun ini, jumlah penduduk dunia semakin bertambah. Semakin bertambah jumlah penduduk, semakin bertambah jumlah sampah yang dihasilkan setiap hari. Sampah-sampah ini akan dikumpulkan di tapak pelupusan sampah. Malangnya di Malaysia, tidak ramai yang mengetahui bahawa kuantiti sampah yang semakin meningkat hari demi hari bakal membuatkan tapak pelupusan sampah yang ada di negara kita ini tidak dapat menampung jumlah sampah itu lagi. Keadaan negara kita yang semakin membangun dengan pembangunan membuatkan kawasan untuk dijadikan tapak pelupusan sampah semakin terhad. Jadi, dimanakah sampah-sampah yang kita hasilkan akan dibuang jika tapak pelupusan sampah semakin penuh? Adalah kita mahu sampah-sampah itu berada di belakang rumah kita? Oleh yang demikian, adalah amat penting untuk kita mengurangkan kuantiti sampah, bermula dari rumah kita sendiri iaitu dengan cara kitar semula. Amalan kitar semula akan dapat mengurangkan sampah-sampah yang bakal dihantar ke tapak pelupusan sampah.

Isi (saya bagi dalam point, boleh huraikan sendiri ya):

Terdapat pelbagai kesan kepada alam sekitar seandainya amalan kitar semula ini gagal dilaksanakan. Antaranya ialah :

1. Jumlah sampah di tapak pelupusan sampah akan semakin meningkat.
- manusia akan cuba membuka lebih banyak tapak pelupusan sampah bagi mengantikan tapak yang sudah penuh.
- kemungkinan hutan-hutan akan ditebang dan sungai-sungai akan dikambus bagi membuat satu tapak pelupusan sampah.
- beri kesan kepada flora dan fauna. haiwan kehilangan tempat tinggal. mungkin akan kehilangan spesis fauna yang unik.

2. Pencemaran air bawah tanah dan sungai-sungai.
- Air sampah (leachate) yang terhasil daripada sampah-sampah yang lama akan meresap ke bawah tanah dan berupaya untuk mencemarkan takungan air bawah tanah dan sungai-sungai berhampiran.
- Air sampah itu mungkin mengandungi sisa kimia dan bahan radioaktif yang berbahaya.
- bukan saja beri kesan kepada alam sekitar, tapi juga kepada haiwan dan manusia.

3. Pencemaran udara
- sampah-sampah di tapak pelupusan sampah akan menghasilkan beberapa jenis gas hasil daripada kesan interaksi bahan kimia antaranya adalah gas metana (methane gas). Gas metana akan terlepas ke udara dan membawa kepada gas rumah hijau dan pemanasan global.
- bau busuk yang terhasil daripada sampah di tapak pelupusan sampah boleh menganggu manusia

#p/s: mungkin boleh tambah lagi yang lain :)

3 4 3