Jawapan

2015-08-11T22:43:42+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
pada pendapat saya jika anda terlalu risau tentang topik apa, ia akan menggangu fokus anda sewaktu ujian lisan nanti, kerana terpaksa igt jawapan anda bagi setiap topik. 

APA YANG SAYA CADANGKAN sebagai tips persedian anda adalah berikut:
 

1. Kaji tajuk2 di atas dan cuba cari beberapa nilai-nilai positif yang berkait antara satu sama lain bagi SETIAP tajuk.


2. sediakan respons yang mudah anda kuasai yang universal dan general agar walau apa pun tajuk perbincangan, respons anda akan diterima.  

Contoh: Nilai 'Bekerja keras'  - sesuai dalam perbincangan dalam bab Kemanusian (OKU yang berusaha), Pendidikan (pelajar yang bertungkus lumus), sukan (atlet yang rajin berlatih), Industri (perniaga dan usahawan yang bertungkus lumus bekerja).  

Jadi apabila anda ada sekurang-kurangnya 5 idea dalam kepala, tentang respons yang universal, tak kira apa jua topik, anda pasti akan rasa tenang dan konfident menjawab.  

Kemasyarakatan
-peranan hidup berjiran 
-kepentingan gotong-royong
-kebaikan rukun tetangga 

Keremajaan
-peranan dan cabaran remaja masa kini
-cara2 menjadi remaja berdisiplin
-remaja berwawasan penjana kemajuan negara 

Kekeluargaan 
-cara2 merapatkan hubungan kekeluargaan 
-peranan ibubapa dalam membentuk sahsiah anak2
-peranan anak2 terhadap ibubapa
-keluarga bahagia , negara sejahtera

Kenegaraan 
- cara2 menunjukkan semangat patriotik
-kepentingan sambutan kemerdekaan diadakan
-takoh2 negara yg anda kagumi
-cara2 memupuk semangat patriotik dlm kalangan rakyat/pelajar Should be applicable for English oral exam as well :D    Best of luck!