Jawapan

2015-08-15T12:05:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Isu  tentang keracunan makanan telah banyak kita dengar melalui media massa sejak belakangan ini. Kejadian-kejadian seperti muntah-muntah, cirit-birit, sakit perut malahan sehingga membawa kematian akibat keracunan makanan, telah menyebabkan isu ini mendapat perhatian banyak pihak. Terdapat pelbagai punca berlakunya keracunan makanan.
            Keracunan makanan banyak berlaku disebabkan oleh kelalaian pengguna itu sendiri. Kebanyakan anggota masyarakat tidak mempunyai pengetahuan tentang kesempurnaan pengjagaan makanan. Kita perlu sedar bahawa kebersihan amat penting dalam proses penyediaan makanan. Namun, ada antara kita yang tidak mengetahui cara yang betul membasuh bahan makanan sebelum dimasak. Bahan-bahan seperti ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan amat sensitif dengan perubahan udara. Tanpa pembersihan yang teliti sebelum dimakan atau pun dimasak, kuman di dalam bahan makanan akan membahayakan kita.
            Selain itu makanan yang tercemar pasti mengundang bahaya keracunan makanan. Pencemaran makanan berlaku apabila makanan yang disediakan atau dihidangkan itu terdedah. Keadaan persekitaran yang kotor juga dapat mencemarkan makanan. Hal ini sudah tentu menyebabkan makanan dihinggapi lalat, lipas dan tikus yang membawa kuman dalam makanan. Impaknya keracunan makanan berlaku apabila kita makan makanan yang sudah tercemar oleh kuman dan bakteria.
            Keracunan makanan juga disebabkan kandungan racun yang berlebihan dalam makanan. Para petani dan pekebun sayur yang menanam sayur-sayuran biasanya menyembur racun serangga atau racun daun untuk memastikan tanaman mereka itu hidup subur. Penggunaan racun yang berlebihan terhadap tanam-tanaman seperti sawi, kalian, kobis dan bayam akan menyebabkan kandungan racun terserap ke dalam daun. Kedaan ini sudah tentu membahayakan para pengguna jika bahan-bahan tersebut tidak dibersihkan dengan teliti.            Konklusinya, kesedaran orang ramai tentang kebersihan makanan yang dimakan perlu dipertingkatkan. Hal ini amat penting kerana gejala keracunan makanan akan dapat menjejaskan kesihatan dan kualiti hidup kita. Oleh hal yang demikian, semua pihak haruslah bekerjasama bagai aur dengan tebing untuk menjamin kebersihan makanan dan alam sekitar.
1 1 1