Jawapan

  • najia
  • Bercita-cita tinggi
2015-08-16T00:04:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

Ă—
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kapal Udara

Kapal udara diisi dengan gas helium yang mempunyai ketumpatan yang lebih rendah daripada udara.Oleh itu, berat kapal dapat diimbangi oleh daya tujahan yang dihasilkan, membolehkan kapal udara terapung di dalam udara.
Belon Udara Panas

Udara panas mempunyai ketumpatan yang lebih rendah berbanding dengan udara sejuk.Rajah di atas menunjukkan belon udara panas yang boleh terapung di udara kerana tujah ke atasnya yang lebih tinggi daripada beratnya..Daya tujah ke atas yang bertindak pada belon melebihi berat belon dan belon boleh bergerak ke atas.Ketinggian belon dapat dikawal dengan mengubah suhu udara di dalam belon.

Hydrometers
Hidrometer ialah alat untuk mengukur ketumpatan relatif suatu cecair.Rajah di sebelah kanan menunjukkan suatu hidrometer yang terdiri daripada suatu bebuli dan satu tiub kaca sempit,Di dalam bebuli terdapat butir-butir plumbum yang boleh mengekalkan hidrometer dalam keadaan tegak semasa terapung pegun dalam suatu cecair.Kedalaman tiub tenggelam dalam cecair bergantung kepada ketumpatan cecair.Oleh itu, ia boleh digunakan untuk mengukur ketumpatan relatic cecair.

Kapal Selam

Rajah di atas menunjukkan sebuah kapal selam. Apabila tangki balastnya diisi dengan udara, daya tujah ke atas kapal selam adalah melebihi beratnya, maka kapal selam, boleh bergerak di atas permukaan lautan.Apabila tangki balast diisi dengan air, kapal selam boleh menyelam dan bergerak pada kedalaman yang dikehendaki.