Jawapan

2015-08-18T14:39:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1) Persediaan membentuk pemerintahan sendiri
-Antara faktor Kerajaan British memperkenalkan Malayan Union adalah sebagai persediaan kepada Tanah Melayu ke arah membentuk pemerintahan sendiri.

2) Menginginkan pentadbiran yang licin
-Sebelum Perang Dunia Kedua, Tanah Melayu terbahagi kepada tiga unit pentadbiran yang berbeza, iaitu Negeri-Negeri Selat (NNS), Negeri-Negeri Melayu Bersekutu (NNMB) dan Negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu (NNMTB). 
-Di bawah pentadbiran Malayan Union negeri-negeri Melayu ditakbir dibawah satu kerajaan pusat sahaja.

3) Menjimatkan kos
-Kepelbagaian sistem ini telah menelan kos yang besar dan menyebabkan pembangunan ekonomi di setiap negeri tidak seimbang.

4) Membentuk sebuah bangsa Malayan Union
-Selain itu, British berhasrat membentuk sebuah bangsa Malayan Union supaya golongan pendatang dapat melupakan negara asal mereka dan menumpukan taat setia kepada Malayan Union. 
-Justeru, British dapat memastikan sumber tenaga dan pelaburan untuk memajukan ekonomi Tanah Melayu tidak terbantut serta dapat menjamin penguasaan yang berterusan terhadap sumber ekonomi Tanah Melayu

5) Mengawal kuasa politik orang Melayu
-Selain British juga dapat mengurangkan kuasa politik orang Melayu. 
-Raja Melayu sudah tidak berkuasa lagi dan hanya berkuasa dalam hal agama Islam dan adat istiadat orang Melayu.
-Kuasa pembesar Melayu juga sudah tiada lagi.