Jawapan

2015-08-17T23:14:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
-Kebangkitan 1837 di Sarawak diketuai oleh Datu’ Patinggi Ali.
-Penentangan bertujuan membebaskan Sarawak daripada pemerintahan Brunei.
-Pangeran Indera Mahkota gagal mengatasi kebangkitan penduduk tempatan, lalu Kerajaan Brunei telah menghantar Pangeran Raja Muda Hashim untuk menghapuskan pemberontakan tersebut, namun usaha beliau juga menemui kegagalan.
-Pangeran Raja Muda Hashim gagal lalu meminta bantuan James Brooke dan berjanji akanmelantiknya sebagai Gabenor Sarawak sekiranya Pangeran Muda Hashim berjaya menamatkanpemberontakan tersebut.
-Pada tahun 1840, James Brooke berjaya menamatkan pemberontakan. Namun, Pengeran Muda Hashim gagal mengotakan perjanjiannya kerana tidak mendapat persetujuan dari Sultan Brunei.
-James Brooke bertindak mengebom Bandar Kuching dan akhirnya pada 1841, James Brooke dilantik menjadi Gabenor Sarawak yang pertama.