Jawapan

2015-08-19T12:50:44+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1) WWW atau World Wide Web; iaitu jaringan sejagat yang terdiri daripada himpunan fail dalam talian yang dikenali sebagai tapak jaringan

2) Mel elektronik

3) Internet Relay Chat (IRC); iaitu sistem perbualan pelbagai pengguna yang membolehkan seseorang berkumpul bersama pengguna lain di dalam satu saluran, yang dikenali sebagai channel atau bilik perbualan, yang dikenali sebagai chat room.

4) Protokol pindahan fail; iaitu protokol piawai yang membolehkan para pengguna memuat turun (download) dan memuat naik (upload) berjuta-juta fail yang boleh dicapai di dalam rangkaian internet.

5) Telnet; iaitu perkhidmatan yang membolehkan pengguna berkomunikasi dengan komunikasi jauh (remote computer) dalam rangkaian internet dengan menggunakan protokol Telnet

6) Kumpulan berita, atau dikenali sebagai Newsgroup; iaitu kumpulan perbincangan maya di dalam internet. Ia seakan-akan satu bilik persidangan.

7) Senarai mel, atau dikenali sebagai Mailing list; iaitu kumpulan perbincangan berasaskan e-mel. Ia adalah satu sistem mel khas, iaitu apabila seseorang pelanggan menghantar mesej ke satu alamat senarai mel, mesej pelanggan itu akan disalin dan dihantar semula kepada semua pelanggan yang melanggani senarai mel tersebut.