Jawapan

  • FSN
  • Tangan Bantuan
2015-08-29T13:44:09+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
    Negeri Sembilan merupakan  negeri paling awal yang mengamalkan sistem pentadbiran bercorak demokrasi di Tanah Melayu kerana ianya mengamalkan sistem pemerintahan berdasarkan Adat Perpatih iaitu kedaulatan berada di tangan rakyat. 
   Selain itu, Mengikut hierarki pemerintahan Adat Perpatih, pelantikan  pemimpin bermula dari peringkat paling bawah iaitu dari Anak Buah diikuti oleh Buapak kemudian Lembaga dan seterusnya Undang dan Yang Dipertuan Besar.Yang Dipertuan Besar  merupakan pemerintahan tertinggi tetapi tidak berhak melantik  pembesar. Hal ini kerana pelantikan dibuat oleh Undang, Lembaga, Buapak dan Anak Buah. Setiap keputusan Yang Dipertuan Besar adalah hasil perundingan baginda dengan Undang.

   Tambahan pula, Negeri Sembilan dibahagikan kepada empat luak iaitu Rembau,Sungai Ujong, Jelebu dan Johol. Ketua setiap luak ialah Undang yang dipilih oleh Lembaga. Mereka dipertanggungjawabkan untuk melantik Yang Dipertuan Besar, manakala dibawah Undang pula adalah Lembaga yang merupakan ketua suku anggota masyarakat yang dilantik oleh Buapak dan bertanggungjawab terhadap suku masing-masing. Mereka berkuasa memilih individu yang layak menjadi Undang.
               
   Akhir sekali, Buapak yang merupakan Ketua Perut dan setiap anggota Perit dikenali sebagai Anak Buah. Mereka menjadi tempat rujukan bagi setiap masalah yang berkaitan dengan adat.
1 3 1