Jawapan

2015-09-03T16:29:37+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.bersatu-padu sesama bangsa kerana masyarakat amat penting untuk Negara.apabila  masyarakat berpecah-belah,keadaan ekoonomi Negara akan merosot.

2.mengurangkan harga-harga barang jualan kerana sesetengah orang mengalami kemiskinan dan tidak mampu untuk menyara keluarga.jadi,apabila harga dinaikkan,jumlah bilangan perompak atau pencuri akan meningkat.bagi orang kaya pula,mereka tidak mempunyai masalah untuk menyara hidup mereka.

3.mengadakan program ceramah atau kursus untuk graduan university supaya mereka meminati bidang ekonomi dan lebih mahir untuk mempelajarinya dan menjayakannnya.

4.menambahkan bilangan polis yang *bertanggungjawab di setiap negeri supaya bilangan kes dapat dikurangkan.
*kebanyakani polis tidak mengambil penting tentang kes-kes.

5.menambahkan bilangan pengangkutan awam atau menaik tarafkannya supaya orang ramai akan lebih menggunakan pengangkutan awam daripada kenderaan sendiri.ia juga dapat mengelakkan kesesakan lalu lintas dan mengurangkan pencemaran udara.

6.lebih mengetatkan undang-undang contohnya membuang sampah merata-merata.ianya perlu dikenakan dengan denda yg tinggi supaya orang ramai tidak akan berani untuk melakukan tindakan tersebut .contohnya Negara-Negara yg maju seperti jepun dan Negara-Negara barat lain.

7.mengadakan program kesedaran diri di setiap sekolah supaya setiap pelajar akan insaf tentang perbuatannya dan jika mereka belajar bersungguh-sungguh,mereka mungkin akan dapat memajukan Negara.

8.memberi bantuan kepada orang yg miskin dan mengurangkan jumlah wang sumbangan BRIM untuk org kaya kepada RM0 kerana mereka sudah kaya dengan harta mereka dan mereka juga mendapat duit BRIM,ianya tidak adil.kebanyakan org yg kaya-kaya menghabiskan duit mereka dengan perkara yg tidak berfaedah dan yg melanggar perintah ALLAH.orang miskin dan pelajar university lebih berhak untuk mendapat wang tersebut.

9.misi mencari MH370 mungkin lebih baik patut dihentikan kerana ianya megurangkan hasil pendapatan Negara kita.kita semua tahu yg ianya hilang tetapi adakah perlu mencarinya sehingga pendapatan Negara kurang dan ahli -ahli keluarga mangsa berpuas hati menjumpai kapal terbang tersebut?!!!!Negara yg menyertai ekspedisi SAR itu akan mendpat wang drpd Negara kita.sampai bilakah kita hendak mencari kapal tersebut?mereka sahaja tukar topic 1MDB dengan kes SAR ini.

*sy bukan marah yer,,,ini yg muncul dlm fikiran sy dan perbualan org-org dewasa.
*rasanya banyak ni okey lakot.

6 4 6
bersatu padu
bersatu padu lebih mengetatkan undang undang membantu orang yang tidak bernasib baik