Dalam peristiwa hijrah rasulullah S.A.W telah mempersaudarakan antara golongan muhajirin dan ansar.persaudaraan tersebut menjadikan kedua-dua golongan tersebut seolah-olah sebagai aadik beradik sehingga sanggup berkorban demi kebajikan golongan muhajirin serta perpaduan sesama umat islam.
pada pendapat anda,bagaimanakah perkara di atas boleeh dilaksanakan dalam sesebuah negara seperti malaysia?

1

Jawapan

2015-08-29T15:42:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pada pendapat saya, perkara di atas boleh dilaksanakan dalam sesebuah negata seperti di Malaysia dengan mengeratkan hubungan silaturahim sesama masyarakat. Hal ini kerana hubungan silaturahim adalah satu aset yang amat penting dalam kalangan masyarakat terutamanya sesama umat islam kerana umat islam pada zaman kini terutamanya golongan remaja semakin berpecah-belah antara satu sama lain. kesimpulannya, kita perlulah mencontohi rasulullah s.a.w