"Sehati Sejiwa"telah dipilih sebagai tema sambutan Hari Kemerdekaan pada tahun ini.

Rangka Karangan

Pendahuluan
Tarikh 31 Ogos 1957 menjadi tarikh keramat bagi sebuah negara yang bernama Tanah Melayu.
(Gambaran situasi hari Kemerdekaan ...)
Persoalannya bagaimanakah tema "Sehati Sejiwa" ini dapat direalisasikan dalam kalangan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa ?

2

Jawapan

2015-08-25T16:54:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kesefahaman asas perpaduan antara kaum  
Satu cabaran besar ke arah perpaduan adalah mewujudkan kesefaham dalam masyrakat berbilang bangsa. Perpaduan bukanlah sesuatu yang memerlukan kita meninggalkan identiti dan prinsip diri. Dengan mengenali adat resam, pantang-larang serta kepercayaan satu sama lain, jalinan persaudaraan yang lebih mesra dan utuh dapat dibentuk. Peluang dan ruang untuk interaksi melangkaui bangsa dan agama perlu dimanfaatkan bagi meningkatkan kesefahaman. Aktiviti ziarah menziarahi dapat dipupuk bagi membentuk perpaduan dalam kawasan kejiranan setempat.        

Toleransi kunci keharmonian negara 

Marcapada ini semangat kejiranan kelihatan kian luntur, Secara tidak langsung, dapat dilihat perpaduan kaum dalam kawasan kejiranan menjadi semakin rapuh. Dalam usaha melakar kejayaan membentuk negara maju, kerjasama atau amalan saling bantu-membantu adalah penting dan harus dipupuk dalam jiwa masyrakat. Rakyat perlu saling memberi dorongan serta bantuan antara ahli rukun tetangga agar tidak dihimpit kesusahan hidup atau masalah keluarga. Perpaduan bukanlah sesuatu yang memerlukan kita meninggalkan identiti dan prinsip diri. Dengan mengenali adat resam, pantang-larang serta kepercayaan satu sama lain, jalinan persaudaraan yang lebih mesra dan utuh dapat dibentuk. Kesefahaman merentasi budaya, agama dan bangsa adalah amat perlu bagai mencapai aspirasi masyrakat berwawasan minda kelas pertama dalan usaha membangunkan negara sebagai model demokrasi dan sosioekonomi yang dikagumi di rantau ini.       

Memperkasakan aktiviti gotong-royong  

Sikap individualistik masyarakat moden dilihat menjadi ancaman besar terhadap rasa bertanggunjawab terhadap golongan yang susah. Amalan masyarakat terdahulu yang ibarat cubit paha kiri, paha kanan juga terasa kelihatan semakin tidak sinonim dgn mentaliti masyrakat kini. Penglibatkan penduduk dalam aktiviti kemasyarakatan serta sukarela bagi menyumbangkan tenaga bagi ahli rukun tetangga yang memerlukan dapat memberi nafas baru dalam usaha membangunkan modal insan serta komuniti yang harmoni. Berbekalkan dengan semagat partriotik serta rasa ingin membantu golongan yang tidak bernasib baik, ahli rukun tetangga akan lebih sensitif terhadap kebajikan komuniti setempat.   


3 3 3
Jawapan Paling Bijak!
2015-08-26T18:46:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
HARI Kemerdekaan tahun ini bertemakan ‘Sehati Sejiwa’. Seringkali tema yang dipilih menjadi paparan kepada umum akan peri pentingnya memahami pengalaman, cabaran dan masa depan negara-bangsa ini. Sejarah, watan dan wawasan ini menjadi tunjang kekuatan, ancaman, peluang dan muhasabah agar yang dibina tidak roboh sekelip mata; yang ampuh tidak runtuh kerana desakan dalaman dan luaran. 
4 4 4