Jawapan

2015-08-25T21:01:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
   Amalan berjimat-cermat harus dipupuk sejak dari kecil lagi. Berjimat-cermat bermaksud menggunakan apa yang kita miliki untuk perkara-perkara yang perlu sahaja tanpa pembaziran. Amalan berjimat-cermat memberi banyak kebaikan kepada individu dan negara. Sika berjimat-cermat boleh diamalkan dalam kehidupan seharian dengan pelbagai cara.
  Sikap berjimat-cermat akan menyebabkan seseorang sentiasa berfikir panjang sebelum membeli sesuatu barangan. Sikap seperti ini boleh mengurangkan kesilapan membeli sesuatu barangan yang kurang perlu sehingga akhirnya barangan tersebut terbuang begitu sahaja. Ini tentu merugikan kita.
 Selain itu, kita juga haruslah berjimat-cermat dalam penggunan elektrik. Dengan itu, kita akan dapat membantu pihak kerajaan menjimatkan kos membekalkan elektrik. Kita hendaklah menutup suis lampu dan kipas jika ia tidak digunakan. Kita juga boleh menggunakan barangan elektrik yang kurang menggunakan tenaga elektrik seperti mentol lampu.
  Di samping itu, kita dapat memanfaatkan masa dengan sebaik mungkin. Masa yang dimiliki amat berharga seperti bak kata pepatah 'masa itu emas'. Sebagai contoh, mengisi masa lapang dengan membaca buku pelajaran dan bersenam akan menjadikan tubuh kita sihat dan cergas. Orang yang pandai menggunakan masa yang dimiliki lazimnya akan berjaya dalam hidup dan dapat mencapai cita-cita yang diidamkan.
  Kesimpulannya, kita perlu sentiasa berusaha bagi memastikan amalan berjimat-cermat menjadi budaya hidup kita. Pihak kerajaan juga perlu mengadakan kempen berjimat-cermat dikalangan rakyat supaya sikap berjimat-cermat dapat menjadi budaya hidup masyarakat Malaysia.
1 5 1