Jawapan

2015-08-30T23:27:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bahasa Inggeris
Seriously, ini subjek sangat lah senang kalau tau taktik dia. Camna saya buat dulu? Before UPSR, saya cari karangan cerita yang mantap. Buku Chicken Soup tu sangatlah banyak telampau cerita yang sedih. Better cari cerita yang sedih. Kalau BI pula lain. Fakta tak best sangat. Tapi cerita yang best. Time UPSR tu, hafal satu karangan berbentuk cerita. Tapi make sure cerita tu best, sama ada lawak, sedih, gembira dan sebagainya. Tapi kalau combination all those stories mesti mantap kan. Cari cerita? Banyak di internet, majalah-majalah BI, buku rujukan. Just ambil satu karangan yang dirasakan mantap! Pastu hafal, write down on the paper! Finished! Macam tu la buat time UPSR. Dan kalau mau markah mantop, mesti lah juga masukkan idioms.! Word connecters dilupa jangan. 
Harap membantu
1 3 1
tpi y dh lps UPSR..tggl nk tnggu PT3 je lgi
saya pun sama . good luck k .
thx..
2015-08-30T23:39:24+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kat sini cara saya nak menguasai bahasa inggeris saya. harap dapat membantu okay?
1.Update Status Guna Bahasa Inggeris. Masa update status kat facebook, wechat ke apa ke guna la bahasa inggeris sikit-sikit. Bukan nak berlagak tapi cara ni membantu awak untuk mengarang ayat dalam bahasa inggeris secara spontan.
2. Cakap Depan Cermin. 
Duduk depan cermin dalam bilik cakap la bahasa inggeris sorang-sorang. Bukan maksud awak buang tabiat tapi ni dapat melatih untuk berkomunikasi di hadapan orang lain. Nanti takde la tersasul nak sebut. hehehe
3. Tulis Vocab Ambil kertas dan tulis tajuk yang korang pilih sendiri. Contoh : "things i like about my boyfriend". Tulis seberapa banyak vocab yang berkaitan dengan tajuk yang korang pilih tu. Contoh : My boyfriend ---------> 1. handsome 2. sensitive.............

4. Baca Surat Khabar Bahasa Inggeris 
Rajin-rajin la baca surat khabar dalam bahasa inggeris macam the star atau majalah seperti reader's digest. kalau ada ayat yang tak faham, boleh tengok kamus. 
5. Selalu Guna Kamus

Kalau awak malas nak bukak kamus yang tebal tu, install je dekat handphone awak lagi senang tak pun tengok dalam internet search kamus. Jumpa je perkataan yang tak faham terus boleh check makna dan hafal.
6. Buat Buku Khas Tulis Vocab
 
Setiap kali jumpa perkataan yang tak tahu maksudnya, tengok kamus dan tuliskan dalam buku khas . Tulis perkataan dengan maksud sekali dengan contoh ayat. Sebab kalau awak tahu makna pun tak tahu contoh ayat susah jugak. 

7. Belajar Grammar Budak Sekolah Rendah  Speaking tanpa guna grammar yang betul boleh tunggang langgang ayat. Kalau takde basic grammar lagi saya suggest cari buku grammar budak sekolah rendah sebab mudah faham. 
8. Selalu Tengok Movie orang puteh.  Kalau awak suka tengok movie orang puteh, ambik remote astro terus tukar sari kata dari bahasa melayu ke bahasa inggeris. Sambil tengok movie tu awak pun boleh belajar cara nak sebut perkataan dengan betul. 
9. Tengok Oh My English!  Cerita ni pun memang tunjukkan pelajar-pelajar kita kurang mahir menggunakan bahasa inggeris dalam kehidupan seharian. Last-last diorang dapat pulak cikgu Mat Salleh.
10. Cuba Buat Entri Dalam Bahasa Inggeris. 
Cuba la buat satu dua entri dalam bahasa inggeris. Jangan fikir kalau buat entri English, mungkin takde orang nak baca. Kalau entri korang tulis tu menarik, confirm ada orang akan baca jugak. Buat ayat sendiri dalam bahasa inggeris, no copy paste ye. Kalau ada yang silap, jangan malu, bukannya jumpa face to face pun. Maybe ada orang lain yang sudi betulkan yang salah.

2 4 2
smart tips , yo ! keep it up Dear ..