Jawapan

2015-08-31T15:41:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Rangka Karangan
Sambutan Bulan Patriotik/Kemerdekaan
1 Sekolah saya telah mengadakan ______________. (apa)
2 Majlis itu diadakan pada __________ (bila) dan __________. (di mana)
3 Murid-murid berkumpul di __________________. (mana)
4 Pelancaran Sambutan Bulan Kemerdekaan dibuat oleh ________. (siapa)
5 Tujuan sambutan itu diadakan untuk _____________ (mengapa).
6 Acara dimulakan dengan nyanyian lagu __________________. (apa)
7 Murid-murid mengibarkan ____________________. (apa)
8 Kemudian, _________________ (siapa) dijemput untuk menceritakan tentang sejarah kemerdekaan.
9 Murid-murid tahap 1 menyertai pertandingan _______________. (apa)
10 Manakala murid-murid tahap 2 pula menyertai ______________. (apa)
11 Aktiviti-aktiviti yang dijalankan mendapat ________________ (apa) daripada murid-murid.
12 Penyampaian hadiah diadakan pada _______________. (bila)
13 ________________ ( siapa) yang menyampaikan hadiah.
14 Murid-murid yang berjaya menerima _________________. (apa)
15 Saya berasa gembira _____________________ . (kenapa)
16 Berharap agar sambutan ________________ (apa) dapat diadakan lagi pada lain kali.

awak boleh menggunakan rangka karangan ini untuk mengembangkan isi karangan dan seterusnya menghasilkan karangan yang baik. harap membantu .
1 5 1
2015-08-31T15:49:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
PENDAHULUAN:-
31 Ogos pada setiap tahun merupakan tarikh keramat bagi setiap warganegara Malaysia.Tarikh penting ini merupakan tarikh kemerdekaan negara yang membawa erti negara kita bebas daripada sebarang unsur penjajahan oleh kuasa-kuasa besar dunia.Bulan Ogos setiap tahun juga dinobatkan sebagai Bulan Kemerdekaan yang mana sepanjang bulan ini dianjurkan pelbagai program dan sambutan yang berteraskan semangat patriotik dan kenegaraan.Di peringkat sekolah juga, pelbagai program telah diatur sebagai tanda bersyukur serta sebagai usaha menanamkan semangat cinta akan negara dalam kalangan pelajar.ISI-ISI PENTING:- (cara-cara sambutan di sekolah)
Pihak sekolah menganjurkan pertandingan menulis esei, mencipta sajak, pertandingan melukis poster yang berkisar tentang topik 'kemerdekaan' sempena sambutan bulan kemerdekaan.Unit HEM sekolah boleh mengadakan siri 'talk show' dengan mengundang tokoh-tokoh kemerdekaan, bekas-bekas tentera dan orang-orang lama untuk berkongsi pengalaman tentang kemerdekaan dengan pelajar.Untuk menimbulkan kesedaran tentang pentingnya semangat patriotik, pihak sekolah mengadakan siri tayangan filem bercorak patriotik seperti 'Bukit Kepong', 'Leftenan Adenan', 'Sarjan Hassan', dan sebagainya.Aktiviti melukis mural bertajuk 'Hari Kemerdekaan' di dinding-dinding bangunan sekolah oleh pelajar-pelajar terpilih juga boleh dilaksanakan.Di samping meningkatkan keceriaan kelas, pertandingan menghiaskan kelas sempena sambutan kemerdekaan sangat sesuai dianjurkan.Persembahan pentas seperti persembahan kebudayaan, deklemasi sajak, pertandingan nyanyian lagu-lagu patriotik, persembahan drama dan pantomin bertemakan kemerdekaan boleh dianjurkan dengan skala yang lebih besar.Unit Sukan sekolah juga boleh menganjurkan 'Larian Merdeka' antara rumah sukan. Acara ini seakan-akan program larian merentas desa.Sambutan kemuncak yang boleh diadakan di peringkat sekolah adalah pada hari 31 Ogos, akan diadakan perbarisan anggota badan beruniform. Sempena perbarisan tersebut, perarakan bendera negara 'Jalur Gemilang', pertandingan kawad antara unit beruniform boleh diadakan.Untuk menambah bilangan pelajar yang terlibat, acara mencipta bendera Malaysia yang terpanjang juga sesuai dilaksanakan. Pelajar bergotong-royong menghasilkan bendera terpanjang dan selepas itu dipasangkan di pagar-pagar sekolah.Pihak sekolah sepatutnya menubuhkan jawatankuasa khas untuk mengendalikan pelbagai sambutan kemerdekaan di peringkat sekolah agar keselarasan dan kejayaan lebih terserlah.PENUTUP:-
Pelbagai bentuk sambutan boleh dilaksanakan di peringkat sekolah.Semua pihak perlu berganding bahu supaya penganjuran setiap program berjaya mencapai target.Program sambutan itu juga bukan sahaja mampu mendidik masyarakat pelajar mencintai negara, bahkan dapat meningkatkan jati diri pelajar.
NI CONTOH RANGKA KARANGAN. FIRST KALAU NAK BUAT KARANGAN MESTI BUAT RANGKA KARANGAN DULU UNTUK BAGI KITA IDEA NAK MEMBUAT KARANGAN. HARAP LEBIH MEMBANTU
2 5 2