Jawapan

2015-09-01T14:16:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Aku dilahirkan di sebuah kilang televisyen Panasonic di Shah Alam. Badanku berbentuk leper dan kebanyakan bahagian badan ku diperbuat daripada plastik. Aku dicipta untuk membolehkan manusia menonton berita, cerita dan sebagainya. Walau bagaimanapun, selalunya aku digunakakan untuk berhibur. Oleh itu ramai manusia ingin memiliki ku bagi menghiburkan mereka di rumah dan sebagainya.

Setelah aku selesai dipasang dan diuji, aku diletak di dalam kotak yang selesa untuk dihantar ke kedai-kedai elektrik di seluruh Malaysia. Aku dihantar ke sebuah kedai di Bandar Kuala Lipis, Pahang. Kemudian, aku dipamerkan di dalam almari kaca di kedai tersebut.

Setiap kali pengunjung datang ke kedai itu, mereka pasti melihat-lihat aku. Ramai yang bertanya-tanya tentang harga ku dan memuji-muji akan kecantikan dan kecanggihan aku. Walau bagaimanapun mereka tidak mampu membeli ku kerana harga aku agak mahal berbanding dengan televisyen-televisyen yang lain.

Pada suatu hari, aku dikunjungi oleh seorang lelaki muda. Dia mungkin sangat berminat untuk memiliki aku apabila dia dilihat tawar-menawar harga ku kepada tuan kedai. Akhirnya dia bersetuju membeli ku dengan harga RM4000.00.

Selepas itu aku dibawa balik ke rumahnya di Kampung Merapoh dan diletakkan di ruang tamu. Aku lihat isteri dan anak-anaknya sangat gembira memperolehi aku. Sejak dari hari itu, aku sering digunakan oleh keluarga Encik Ali tanpa mengira waktu. Walaupun aku berasa penat, namun aku terpaksa menunaikan tanggungjawab ku kepada mereka. Kadang-kadang aku terus dipasang walaupun pada waktu hujan dan kilat sambar-menyambar menyebabkan aku berasa sedih kerana mereka kurang menjaga keselamatan diri ku.

Kebimbangan ku itu akhirnya berlaku juga. Semasa hujan pada suatu malam, aku terpadam akibat kilat. Aku tidak boleh dibetulkan lagi kerana kerosakan ku amat teruk. Akhirnya aku dibuang ke tempat perlupusan sampah. Walau bagaimanpun aku berasa bangga kerana dapat juga aku berbakti kepada manusia di dunia ini semasa hayat ku