Jawapan

2015-09-01T14:52:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
PROSES KEJADIAN HUJAN

1. Pengewapan (Evaporation)

          Seterusnya kita akan mula membincangkan proses kejadian hujan. Kejadian hujan adalah bermula dengan proses pengewapan sumber air seperti laut menjadi wap air. Antara sumber air seperti:

a.     Laut
b.     Sungai
c.     Telaga
d.     Tumbuhan
e.     Tanah

          Sebenarnya terdapat banyak lagi sumber air yang tidak disebutkan di sini. Apa yang penting sebenarnya adalah apabila sumber air tersebut terkena cahaya matahari, maka akan berlakulah apa yang disebutkan sebagai proses pengewapan 
2 .Pembentukan Awan (Kondensasi)
          Wap-wap air yang terbentuk melalui proses pengewapan akan naik terus ke atas sehingga mencapai suatu tahap ketinggian. Interaksi di antara wap-wap air dengan pergerakan angin menyebabkan wap-wap air tersebut akan terkondensasi (penyejukan) menjadi tompokan embun-embun halus yang dinamakan awan. Semakin banyak embun-embun halus terbentuk, maka bebanan awan tersebut semakin berat. Jika diperhatikan dari permukaan bumi, awan dengan embun-embun halus yang semakin berat ini kelihatan kehitaman. Oleh sebab itulah apabila kita melihat awan berubah menjadi kehitaman, itu tandanya hari hendak hujan.


3. Hujan (Precipitation)
          Proses terakhir bagi kejadian hujan adalah curahan air dari awan akibat daripada tidak lagi mampu menampung bebanan embun-embun halus yang semakin banyak. Maka dengan itu berlakulah curahan (precipitation)  ke atas permukaan bumi.