Jawapan

2015-09-01T20:52:15+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sebagai seorang editor majalah sekolah. Anda diminta untuk mewawancara salah seorang pelajar cermelang PMR sekolah anda untuk dimuatkan dalam majalah sekolah tersebut. Tuliskan sebuah wawancara lengkap.

NAJWA : Selamat datang saya ucapkan kepada saudari Alisa. Terima kasih kerana meluangkan masa saudari untuk di wawancara. Sempena kejayaan saudari memperolehi keputusan yang cemerlang dalam ujian baru-baru ini. Terlebih dahulu saya ingin mengetahui apakah rahsia kejayaan saudari
ALISA : Pertama sekali terima kasih kepada saudari kerana sudi mewawancara saya. Sebenarnya tiada rahsia yang penting melainkan usaha yang gigih dalam mencapai cita-cita yang mendorong saya berjaya dalam peperiksaan kali ini. Saya menanamkan sifat tidak putus asa dalam mengejar ilmu pengetahuan.
NAJWA : selain itu, mungkin ada cara yang boleh saudari kongsi bersama supaya menjadi panduan kepada pelajar lain. Rahsia kejayaan saudari ini?ALISA : Ok. kita kena menetapkan niat kenapa kita belajar dan sentiasa perbaharui niat kita supaya kita tidak lupa apakah tujuan kita belajar. Keduanya,kita harus ingat bahawa belajar itu juga merupakan ibadah.. Antara tips-tips belajar yang boleh saya kongsikan bersama, pertama susun strategi bagaimana cara untuk kita kuasai mata pelajaran tersebut. Disamping itu, kita haruslah menumpukan perhatian sepenuhnya semasa guru mengajar di hadapan. Sekiranya ada kemusykilan jangan malu bertanya kerana ‘orang yang malu bertanya akan sesat jalan’.
NAJWA : Bagaimana pula saudari membahagikan masa belajar dengan membuat aktiviti sukan? Adakah saudari seorang yang aktif dalam bidang sukan?
ALISA : Untuk menjadi seorang yang berjaya pada saya, kejayaan buka diukur dengan berjayanya kita dalam kurikulum sahaja. Bidang kurikulum ini juga perlu seimbang dengan bidang ko-kurikulum. Saya juga seorang yang aktif dalam bidang ko-kurikulum. Saya mewakili sekolah dalam pertandingan bola jaring.
NAJWA : Akhir sekali apakah nasihat saudari kepada rakan-rakan lain diluar sana?
ALISA : Nasihat saya kepada rakan-rakan, sama-sama lah kita menuntut ilmu dan jangan mudah menyerah kerana dengan ilmu pengatahuan sahaja mampu merubah kehidupan kita.
NAJWA: Jutaan terima kasih saya ucapkan kepada saudari. Kerana sudi berkongsi rahsia kejayaan dengan kami.
ALISA : sama-sama

maaf . hanya 2 orang yg berdialog .. ;(