Jawapan

2015-09-01T20:47:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dalam meniti arus pemodenan yang bertunjangkan nawaitu materialistik dan individualistik ini, semangat cinta akan negara semakin pudar dalam kalangan rakyat. Hal ini tidak sewajarnya berlaku kerana pepatah Arab ada mengatakan bahawa cinta akan watan itu adalah sebahagian daripada iman. Tanah air adalah sesuatu yang amat besar maknanya kepada sesuatu bangsa. Semangat patriotisme dapat ditakrifkan sebagai wujud rasa cinta dan kasih sayang terhadap tanah air sendiri. Oleh itu, setiap rakyat perlulah memiliki ciri-ciri untuk menggalas tugas yang amat besar dengan menunjukkan taat setia dan memberikan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepada negara yang cemerlang, gemilang dan terbilang ini.


     Rakyat yang mencintai negara akan sentiasa menghormati lagu kebangsaan. Setiap negara mempunyai lagu kebangsaan tersendiri yang melambangkan kebanggaan dan kedaulatan sesebuah negara itu. Malaysia terkenal dengan lagu Negaraku. Lagu ini biasanya dinyanyikan oleh setiap warganegara Malaysia semasa majlis-majlis rasmi. Lagu kebangsaan Malaysia kaya dengan prinsip dan doktrin yang penting untuk memupuk semangat patriotisme. Memetik kata mantan Presiden Amerika Syarikat  , J.F. Kennedy, iaitu " usahlah disoalkan apakah sumbangan negara kepada kamu sebaliknya tanyalah apakah sumbangan kamu kepada negara?" Perkara ini wajar diaplikasikan oleh setiap rakyat Malaysia untuk menjadi insan yang berbakti kepada negara. Rakyat Malaysia haruslah berdiri tegak dan bernyanyi dengan penuh semangat apabila lagu Negaraku didendangkan sebagai tanda hormat dan taat kepada negara. Izharlah bahawa sebagai rakyat Malaysia yang telah banyak termakan budi kepada negara, kita sepatutnya menunjukkan perasaan cinta akan negara dengan menghormati lagu kebangsaan.


      Selain itu, sentiasa mendukung prinsip Rukun Negara juga merupakan ciri rakyat yang mencintai negara. Bagi membentuk sebuah negara yang berdaulat dan bersepadu selepas berlakunya peristiwa rusuhan kaum pada 13 Mei 1969, Malaysia melalui kebijaksanaan dan kerjasama para pemimpinnya telah melakarkan suatu garis panduan , iaitu Rukun Negara. Menurut Profesor Syed Huseein al-Attas, "patriotisme ini adalah tiada jaminan yang paling meyakinkan demi mempertahankan nasib bangsa kecuali memiliki rasa kasih sayang yang tinggi terhadap negara." Oleh itu, Rukun Negara merupakan salah satu elemen yang vital dalam menunjukkan kasih sayang kita terhadap negara. Rukun Negara juga merupakan tonggak perpaduan rakyat. Sebagai negara yang berpaksikan ideologi demokrasi, hak dan kebebasan rakyat hendaklah dihormati. Rakyat perlu sensitif terhadap kepentingan dan nilai perasaan orang lain, seperti kata peribahasa Melayu , hukum orang memiat daging , sakit di orang sakitlah di awak. Tamsilnya, setiap rakyat perlu hormat dan taat kepada raja dan negara seperti tertera dalam rukun negara. Rentetan itu, jelaslah bahawa setiap rakyat perlu menjunjung tinggi nilai-nilai dan falsafah yang terkandung dalam Rukun Negara demi mewujudkan sebuah negara yang berdaulat dan merdeka.


     Di samping itu, setiap rakyat perlu mengamalkan perpaduan sebagai tanda cinta akan negara. Perpaduan merupakan aset negara yang amat penting dan merupakan tulang belakang kepada kemajuan negara. Malaysia mempunyai rakyat yang berbilang kaum. Oleh yang demikian, semua rakyat haruslah sentiasa bersatu padu untuk memupuk perpaduan yang hakiki dan mengekalkan semangat perpaduan dari generasi ke generasi, persis kata peribahasa Melayu, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Mantan Timbalan Perdana Menteri Britain, John Prescott pernah menyatakan keinginan Britain mempelajari pengalaman Malaysia mengekalkan formula perpaduan antara kaum dan amalan tolak ansur dalam amalan agama. Antara contoh cara perpaduan dapat dipupuk adalah melalui amalan kunjung-mengunjungi pada hari perayaan menerusi amalan rumah terbuka. Hal ini dapat mengeratkan silaturahim di samping memupuk perpaduan yang kukuh dalam kalangan rakyat Malaysia. Rakyat yang berpatriotik akan sentiasa mengekalkan perpaduan negara yang sudah sedia terjalin ukhuwah sesama manusia mahupun berlainan bangsa dan agama demi menyahut  seruan "Satu Malaysia" yang sering diuar-uarkan oleh Perdana Menteri malaysia, Dato Seri Najib bin Tun Abdul Razak. Terbuktilah bahawa setiap rakyat perlu menyedari kepentingan elemen perpaduan kerana perpaduan merupakan tunjang kejayaan dan kemajuan negara.


     


  


     


     
1 5 1