Jawapan

2015-09-02T20:33:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Pasukan keselamatan merupakan sayap kanan dan jentera kepada agenda keselamatan sesebuah negara. Dalam siasah merekalah segala strategi pertahanan negara diprogramkan. Semua selok belok dan strategi musuh sama ada dalam mahupun luar perlu diketahui dengan lengkap oleh pasukan keselamatan. Pasukan keselamatan yang terdiri daripada angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Pasukan Gerak Am dan RELA adalah bertanggungjawab menjadi benteng hadapan negara daripada sebarang ancaman musuh dari luar dan dalam. Tindakan pantas dan cekap mereka diharap dapat membendung gejala ancaman keselamatan terhadap negara yang ditunjangi oleh angkara pemerdagangan manusia dan kemasukan pentadang asing tanpa izin (PATI) yang mencurah-curah. Pada hari ini perbatasan negara sama ada laut mahu pun darat telah ketara bocor. Di mana-mana pintu masuk sempadan negara dipenuhi ‘lubang-lubang tikus’ yang sebenarnya menjadi ancaman kepada negara. Oleh itu, sama ada angkatan bersenjata mahupun polis bentuklah sinergi  yang benar-benar berkesan agar keselamatan negara terus terjamin.
            Selain itu, pihak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hendaklah lebih peka terhadap kepentingan dan keselamatan negara. Pada masa ini terdapat sekurang-kurangnya enam puluh NGO di Malaysia yang berdaftar dan bergiat secara aktif. Matlamat perjuangan semua NGO adalah untuk memperoleh pembelaan yang saksama terhadap kelompok atau pun berjuang untuk menjalankan kerja-kerja kebajikan. Pertubuhan seperti Mercy’s Malaysia, ABIM, Persatuan Bulan Sabit dan sebagainya adalah cukup ikhlas bergerak untuk melaksanakan kebajikan. Namun demikian, tidak kurang pula NGO yang diwujudkan untuk menjadi mata dan telinga terhadap isu-isu politik, ekonomi dan sosial masyarakat. Sebarang ketidakadilan yang dirasai akan mendapat tentangan daripada pertubuhan seperti ini. Walau bagaimanapun, wujud pula NGO yang cuba berselindung di sebalik nama pertubuhan untuk kepentingan kelompok sahaja. Mereka bergerak secara sulit dan terdapat kegiataan yang boleh merosakkan imej negara terutama di luar negara. Kini beberapa NGO  sedang disiasat oleh pihak berkuasa atas beberapa aktiviti yang bertentangan dengan dasar negara.  Sepatutnya, dalam situasi keselamatan negara yang tidak stabil bukan agenda peribadi yang menjadi keutamaan tetapi keselamatan negara perlu didahulukan.
            Dalam menggalas amanah menjaga kestabilan negara, golongan pedagang dan korporat juga hendaklah memainkan peranan yang aktif. Golongan ini hendaklah lebih iltizam untuk memakmurkan negara dengan cara memanfaatkan segala hasil mahsul. Khazanah alam Malaysia yang sangat kaya perlu dimanfaatkan untuk maslahat semua. Pada hari ini korporat dan GLC seperti Petronas, FELDA, Tabung Haji (LUTH) dan banyak lagi telah menyumbangkan pendapatan yang besar kepada negara. Sebaliknya, Sikap pedagang yang menjadi lintah darat demi tembolok sendiri sepatutnya tidak mendapat tempat di bumi Malaysia. Namun begitu, terdapat segelintir golongan pedagang yang terlalu rakus untuk mengaut keuntungan. Mereka sanggup mengorbankan harta alam seperti bukit bukau, hutan belantara dan mencemarkan samudera demi keuntungan. Sementara itu, tidak kurang pula yang telah menjadi kaya-raya mula beranggapan negara sendiri tidak strategik untuk mereka dan rela melaburkan modal di negara luar. Inilah golongan yang tiada iltizam untuk membela tanah air sendiri dengan sikap menggunting dalam lipatan dan pepat di luar rencong di dalam.
1 1 1
2015-09-03T12:00:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Tidak berlaku perbalahan atau pertengkaran.