Jawapan

2015-09-03T23:43:15+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Setiap insan mempunyai keluarga. Keluarga terdiri daripada bapa, ibu, adik-beradik lelaki dan adik beradik perempuan. Semua orang sayangkan keluarga dan mengambil berat dengan mereka. Setiap insan inginkan keluarga yang bahagia kehidupannya.
Tidak syak dan tidak ragu-ragu bahawa seorang  anak mempunyai tanggungjawab-tanggungjawab  terhadap keluarga.  Di antara kewajipan seorang anak ialah belajar dengan tekun dan bersungguh-sungguh dalam pelajaran untuk mencapai kejayaan yang cemerlang dalam setiap peperiksaan. Kejayaan yang cemerlang ini akan membahagiakan ahli keluarga terutamanya ibubapa. Kejayaan dalam akademik akan menjamin kebahagiaan keluarga pada masa akan datang.
Disamping itu juga seorang anak hendaklah mentaati perintah ibubapa dan menjauhi larangannya.  Kita hendaklah bergaul dengan mereka dengan pergaulan yang baik seperti bercakap dengan lemah-lembut dan membantu mereka membuat kerja-kerja di rumah seperti membersihkan halaman rumah, mencuci pinggan di dapur , membasuh kereta dan sebagainya.
Seorang anak juga hendaklah berusaha untuk menjadi anak yang soleh dan berjaya di dunia dan di akhirat. Seorang anak hendaklah selalu mendoakan kebahagiaan mereka di dunia dan di akhirat seperti doa ‘ Ya Allah ampunkanlah dosaku dan dosa kedua orang tuaku dan kasihanilah mereka berdua sebagaimana mereka mengasihaniku sejak kecil”.
Di antara tanggungjawab anak juga hendaklah mengambil berat dengan adik-beradik lelaki dan perempuan seperti membantu mereka dalam pelajaran dan menolong menyelesaikan masalah mereka.
Kesimpulannya seorang anak hendaklah menunaikan  tanggungjawab  dalam keluarga dengan sempurna untuk menjamin kebahagiaan dan kesejahteraan dalam kehidupan berkeluarga.
2015-09-03T23:44:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pendahuluan
ceritakan keadaan masyrakat kini, di mana normanya yang begitu individualistik. masing-masing mengejar cita2 namun melupakan pengorbana ibu bapa. Kemukakan saranan anda, tentang tanggungjwab sebagai anak

ISI
- berusaha dan belajar bersungguh-sungguh agar mereka berbangga dengan pencapaian kita
- menghormati ibu bapa sepanjang masa dengan tidak menggunakan bahasa tidak sopan atau, membuat mereka tertekan
- membantu hal-hal rumah, cuci pinggan, sapu sampah, dan sebagainya
- apabila sudah berjaya mendapat kerja dan berdiri dgn kaki sendir, kita perlu meluangkan masa bersama mereka dan tidak mengabaikan kebajikan mereka

Penutup
sertakan harapan anda. Pendapat ada sekiranya lebih ramai mengamalkan saranan anda, masyarakat akan menjadi lebih harmoni dan positif
Warga tua merujuk kepada mereka yang berusia lebih daripada 60 tahun. Mereka merupapan ibu, bapa, datuk atau nenek, bapa saudara atau ibu saudara kita. Mereka merupakan golongan yang paling berjasa kepada keluarga, masyarakat dan negara. Warga tua telah melalui pelbagai rintangan dan dugaan untuk membesarkan anak-anak. Namun, pada hari ini, warga tua sering diabaikan ibarat peribahasa melukut di tepi gantang dan jasa mereka dilupakan oleh masyarakat. Ada sesetengah mereka pula dianggap seperti