Jawapan

2015-09-04T13:14:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Tips ialah berhati hati ketika menulis
berfikiran logik
1 2 1
sama sma
wow hbt c mimi..
thanks
kamu juga hebat
THANKS SEMUA
Jawapan Paling Bijak!
  • yiena
  • Bercita-cita tinggi
2015-09-04T13:14:58+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Satu perkara yang saya sedar tentang penulisan karangan adalah: bukan berapa banyak maklumat yang harus kita berikan kepada pembaca. Akan tetapi, berapa JELAS penerangan yang hendak disampaikan dan berapa tepat hujah yang diberikan.Oleh itu, karangan yang baik perlu mengikut turutan: 1. pengenalan, 2. isi dan 3. kesimpulan. Hujah-hujah pula perlulah boleh difahami, diterangkann dengan baik dan lebih baik jika disertakan contoh. Namun, turutan ini bukanlah wajib diikuti kecuali bagi tujuan peperiksaan. Penulisan karangan yang tak rasmi seperti menulis blog boleh diubah suai mengikut citarasa penulis asalkan matalamat asal iaitu KEJELASAN dan KETEPATAN dicapai.Semasa saya mengambil STPM dahulu, saya rajin membaca Dewan Siswa dan Dewan Masyarakat. Ia sedikit sebanyak membantu menyediakan diri saya bagi peperiksaan. Lebih berkualiti sesuatu majalah yang dibaca lebih banyak fakta dan maklumat yang boleh kita serap.Satu karangan yang baik hendaklah mempunyai isi yang bernas dan boleh diterima oleh pembaca. Ia bukan ibarat menulis cerita dongeng yang mana anda boleh kelentong sesuka hati anda. Oleh itu, minda perlu diisi dan pengetahuan perlu mencukupi. Membaca dan peka pada hal yang berlaku sekitar amat membantu. Dalam banyak hal, majalah-majalah ini juga membantu meningkatkan gaya bahasa dan menambahkan perbendaharaan kata anda.Satu masaalah yang ramai orang hadapi adalah ketidakfahaman tentang sesuatu subjek yang mahu dipelajari. Jika anda tidak faham, bagaimana anda hendak menerangkan pada orang lain pula? Jika tidak boleh memberi penerangan, bagaimana hendak menulis? Akibat itu, anda jadi tersangkut dan mengambil jalan mudah “copy and paste” tulisan orang lain. Biasa dengar kan?Satu teknik pembelajaran yang baik dan wajar dipraktikan oleh ramai orang ialah membaca dengan suara yang kuat (tapi tidak terlalu kuat). Kajian menunjukkan adalah lebih mudah memahami dan mengingati sesuatu perkara jika anda membacanya dengan bersuara dari membaca dalam hati.Dari segi pembelajaran bahasa (language), seperti bahasa Inggeris, anda akan dapat rasa kemajuan dalam penggunaan sesuatu bahasa itu. Mungkin kerana bercakap lebih praktikal  dari membaca di hati dan dalam banyak hal lebih ramai orang mudah faham bila dibuat secara praktikal  dari teori.Walauapapun tips yang diberi, hasil yang terbaik akan datang dari usaha dan keinginan untuk membuat sesuatu itu dengan jayanya. Teringat cogankata sekolah saya dahulu iaitu “Usaha Bukan Kata“. Harap semua pembaca dapat mempelajari sesuatu dari artikel hari ini. Seperti biasa, komen dan maklummalas amat dihargai.
2 4 2
Terima kasih kerana berkongsi sedikit Ilmu
hahaha..bolh ,itu lh gna nye brainly nie