Jawapan

  • annes
  • Bercita-cita tinggi
2015-09-07T10:08:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Peribahasa 'Sebab Nila Setitik Rosak Susu Sebelanga' bermaksud disebabkan oleh sedikit kesalahan boleh membawa kerosakkan kepada yang banyak. 

    Ini kerana setitik nila yang berwarna biru boleh menjejaskan warna sebelanga susu yang berwarna putih jika nila itu jatuh ke dalamnya. 

    Perbuatan jahat seseorang boleh menjejaskan nama baik keluarga,masyarakat,atau negaranya.Misalnya seorang murid ditangkap kerana mencuri boleh menyebabkan nama sekolahnya tercemar.Lebih-lebih lagi jika berita tersebut tersiar dalam akhbar. 

    Peribahasa ini sama maksudnya dengan peribahasa 'Seeekor Kerbau Membawa Lumpur,Habis Terpalit Semuanya'.Seperti contoh di atas,seluruh masyarakat sekolah mendapat malu kerana perbuatan keji seseorang daripada muridnya. 

    Peribahasa ini memberi pengajaran kepada kita supaya jangan melakukan sesuatu perbuatan yang tidak baik.Kesan daripada kelakuan buruk kita itu bukan sahaja menjejaskan nama baik sendiri,malah menyusahkan pihak lain.  

(Anda perlu menghuraikan sebuah cerita berkisahkn rangka karangan yang saya berikn. semoga berjaya. saya harap rangka karangan ini dapat membantu anda,.. :D)
1 5 1
2015-09-07T15:52:47+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Seorang pemuda telah ditangkap dan didakwa di mahkamah kerana menagih dadah.Seorang lelaki lain pula didakwa sebagai pengedar, manakala yang seorang lagi didakwa menjadi pembekalnya. Apakah agaknya perasaan ibu, bapa dan saudara mereka ini? Mereka akan berasa malu akibat perbuatan keji seorang aripada anggota keluarga.
   Hal ini menjejaskan nama baik keluarga, masyarakat sekampung, nama baik kaum, dan nama baik agama yang dianuti. Apabila berita penangkapan ini terpapar di akhbar, masyarakat negara luar akan beranggapan bahawa banyak rakyat Malayia yang terlibat dengan penagihan dan pengedaran dadah. Nama baik rakyat dan negara Malaysia akan tercemar. Inilah yang dimakudkan dengan peribahasa Melayu, “sebab nila setitik, rosak susu sebelanga”.

Semua orang tahu bahawa warna susu tetap putih. Keputihan ini melambangkan kesucian dan kemuliaan yang diperlukan dalam kehidupan manusia. Nilai pula ialah sejenis bahan yang berwarna biru. Sekiranya setitik nila dicampurkan dengan susu di dalam bekas, maka tercemarlah warna susu itu. Hal ini melambangkan tercemarnya kesucian dan kemuliaan anggota masyarakat, mahupun negara akibat daripada kejahatan yang dilakukan oleh salah seorang daripada mereka.

        Sehubungan dengan itu, peribahasa ini menekankan peri mustahaknya individu mengelakkan diri daripada melakukan perbuatan yang keji, iaitu perbuatan yang melanggar ajaran agama dan norma masyarakat. Hal ini demikian kerana kesannya dapat memburukkan nama baik orang lain yang tidak terlibat. Perbuatan menerima rasuah, misalnya adalah perbuatan keji yang dikutuk oleh masyarakat. Namun bagaimanapun kes penerimaan rasuah langsung tidak pernah dikurangkan, malah semakin meningkat.
       Jika seseorang pemimpin didakwa di mahkamah dan dijatuhi hukuman kerana menerima rasuah, maka akan tercemarlah nama baik masyarakat Malaysia, bangsa Malaysia, dan negara Malaysia. Buktinya seperti yang berlaku kepada sesetengah pemimpindi negara lain yang membunuh diri kerana terlibat dalam rasuah. Perbuatan ini dilakukan semata-mata untuk membersihkan nama baik banga dan negaranya
1 2 1