Jawapan

2015-09-07T17:31:32+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
     Setiap murid wajib menyertai aktiviti kokurikulum. Aktiviti ini sangat bagus untuk murid-murid. Aktiviti kokurikulum wajib disertai kerana banyak faedahnya.
      Aktiviti kokurikulum ini adalah aktiviti luar bilik darjah. Aktiviti ini juga terdiri daripada uniform, kelab persatuan dan permainan.  Antara contoh-contoh permainan adalah bola sepak,bola baling, badminton dan lain-lain lagi. Di samping itu , melalui aktiviti tersebut kita dapat mengharumkan nama sekolah. Jika kita dapat mengharumkan nama sekolah, kita akan membuat semua orang berasa bangga dengan kita. 
       Selain itu, contoh-contoh badan beruniform ialah Pengakap, Persatuan Bulan Sabit Merah, Puteri Islam dan lain-lain lagi. Seterusnya, dengan ilmu perngetahuan yang kita ada tentang Persatuan Bulan Sabit Merah kita boleh gunakan sewaktu kecemasan. Waktu kecemasan itu adalah seperti sewaktu seseorang murid itu tercedera. Jikalau tangan seseorang murid itu patah, kita boleh menggunakan kain anduh sebagai bantuan awal.
        Di samping itu, melalui aktiviti tersebut kita akan lebih berdisiplin. Ia membuatkan kita lebih berdisiplin kerana aktiviti kokurikulum diadakan pada hari Sabtu. Selain itu, melalui aktiviti ini kita dapat menghargai masa lapang kerana pada hari Sabtu kita pasti mempunyai masa lapang. Jadi masa lapang yang kita ada tidak terbuang begitu sahaja.
      Akhir sekali, aktiviti kokurikulum ini juga adalah aktiviti berkumpulan. Jadi kita akan dapat mengeratkan hubungan kerana kita akan bekerjasama dalam satu kumplan. Selain itu dengan aktiviti kokurikulum juga kita akan lebih cergas dan cerdas. Apabila otak kita cerdas, kita akan senang mengingat apa yang diajar oleh guru.
      Kesimpulan, jadi jelaslah yang setiap murid wajib menyertai aktiviti kokurikulum. Jikalau kita tidak menyertai aktiviti kokurikulum, kita pasti tidak akan menjadi murid yang berdisiplin dan tanpa ilmu pengetahuan. kita perlu berharap semua murid akan menyertai aktiviti kokurikulum setiap kali diadakan.
2015-09-07T17:49:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
   Kegiatan kokurikulum merupakan aktiviti di luar bilik darjah. Kegiatan ini terbahagi kepada persatuan, unit beruniform dan permainan. Murid-murid diwajibkan menyertai aktiviti ini kerana mendatangkan banyak faedah.
   
   Menerusi aktiviti kokurikulum, kita dapat menambahkan pengetahuan. Contohnya, apabila kita menyertai unit beruniform PBSM, kita dapat mempelajari kaedah rawatan kecemasan. Pengetahuan ini amat berguna ketika membantu orang lain yang mengalami kemlangan atau kecederaan.
    
   Selain itu, apabila kita menyertai aktiviti kokurikulum, tubuh badan kita akan menjadi sihat. Contohnya, apabila kita mengikuti aktiviti permainan, tubuh badan kita akan mengeluarkan peluh. Tubuh badan yang sihat akan memudahkan kita memberi tumpuan pada pelajaran.
    
   Seterusnya, kita juga dapat memanfaatkan masa lapang dengan baik. Kita tidak akan terlibat dengan gejala sosial seperti ponteng sekolah. Sebaliknya, kita dapat mengisi masa lapang dengan perkara yang berfaedah menerusi aktiviti kokurikulum.
    
   Akhir sekali, menerusi aktiviti ini kita dapat memupuk sikap kepimpinan pada diri kita. Misalnya, kita dipilih sebagai pengerusi atau setiausaha persatuan maka  kita dapat belajar cara-cara memimpin ahli-ahli persatuan. Maka, pengalaman ini dapat digunakan apabila dewasa kelak.
    
    Kesimpulannya, kita perlu menyertai aktiviti kokurikulum di sekolah. Begitu banyak kebaikan yang boleh kita manfaatkan.

kalau salah betulkanlah ye... kalau nak tambah lagi pun boleh....  :] :)