Jawapan

  • asa
  • AntiSpammer
2015-09-07T20:08:49+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Format Karangan Jenis Berita

*Karangan jenis ini memerlukan murid menjawap persoalan yang berkaian dengn apa, siapa, bila, mengapa, dimana, dan bagaimana.
*Apa:  Menerangkan peristiwa yang berlaku dan menjadi persoalan berita. Aspek ini memberikan maklumat kepada keseluruhan berita.
*Siapa: Nama dijelaskan dengan lengkap, termasuklah gelaran dan usia.
*Bila: Menerangkan masa dan tarikh peristiwa berlaku.
*Mengapa: Sebab-sebab peristiwa itu berlaku. Sebab-sebab belum diketahui, nyatakan “belum diketahui” atau “pihak polis masih menjalankan siasatan”.
*Di mana: Menerangkan tepat kejadian tersebut berlaku. Jika tempat kejadian kurang diketahui umum, letakkan nama negeri.
*Bagaimana: Menerangkan cara peristiwa itu berlaku dan urutan perkembangan peristiwa tersebut.
*Yang berikut ialah cara penulisan awal berita.
BATU PAHAT, 25 Februari – Penulisan tarikh lebih tepat berbanding hari.
*Perlu ada pendahuluan empat idea dan penutup. Oleh sebab karangan ini jenis karangan berita dalam kedaan tertentu, satu perenggan hanya mengandungi satu ayat sahaja.
*Setelah meletakkan nama tempat dan tarikh, berita boleh ditulis dalam bentuk cerita dengan menyatakan peristiwa mengikut urutan.
Format permakahan (Maksimum: Ditolak 3 markah)*Menulis dalam bentuk karangan biasa (Ditolak 3 markah)