Jawapan

2015-09-07T22:30:39+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ni ada cara lain, misalnya: faktorkan 2x^2-4x-6.

1) Mula-mula, pecahkan 2 x^{2} -4x-6 kepada a = 2, b = -4, c =-6

2) Kemudian, cari nilai k, iaitu:

k= \sqrt{b^{2}-4ac }
k= \sqrt{(-4)^{2}-4(2)(-6) }
k= \sqrt{16-(-48) }
k= \sqrt{16+48) }
k= \sqrt{64 } = 8

3) Kemudian, cari nilai p dan q, iaitu:

p= \frac{b+k}{2} =  \frac{-4+8}{2} = 2

q = \frac{b-k}{2} =  \frac{-4-8}{2} = -6

4) Seterusnya, masukkan ke dalam rumus di bawah:

a(x+ \frac{p}{a} )(x+ \frac{q}{a} )

= 2(x+ \frac{2}{2} )(x+ \frac{-6}{2} )

= 2(x+ 1 )(x-3 )

= (2x+2)(x-3 )
1 5 1
thanks. oh ya, sy tiada fb. contact sy di sini aja ya. ^_^
ok nmpk takut pula....hahaha ini bdk baik.....
hahaha. pandai2 je awak ni. takpe, contact sy di sini je, ok? ^_^
okok
^_^