Soalan membunuh :') Soalan ni saya dak tulis apa2 langsung :')

~ Ravi memandu dari bandar P pada jam 0830 dan tiba di bandar Q pada pukul 1230, pada hari yang sama. Purata laju bagi seluruh perjalanan ialah 80km/j. Bagi  \frac{3}{4}km yang pertama bagi perjalanan itu, dia memandu dengan purata laju 75km/j. Cari purata laju, dalam km/j, baki perjalanan itu.

// oleh itu jawablah // soalan ini mmg saya dak tahu langsung mcm mana nak jawab //

2

Jawapan

2015-09-13T20:08:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Duration : 1230 - 0830 = 4hours Average speed for whole journey : 80 km/h Distance : 80 x 4= 320km 3/4 x 320km =240km .......75km/h Time : 240÷75 = 3.2hours 1/4 x 320 km = 80km Time : 4-3.2 = 0.8 hours Average speed (baki) : 80÷0.8 = 100km/h#### Itulah jawapan ...sama-sama!
1 5 1
Thaaaank uuu ~ semoga pnjang umur :3
baki perjalanan bukan 1 per 4?
Tx
2015-09-13T21:53:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Jarak P ke Q = 80 km/j X 4 jam = 320 km

3/4 perjalanan = 3/4 X 320 = 240 km

Masa yang diambil untuk 3/4 = 240 km / 75 km/j = 3.2 jam

Purata baki perjalanan
= (320 - 240) / (4 - 3.2)
= 80 / 0.8
= 100 km/j