Jawapan

2015-09-14T11:07:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
No. 23, Lorong Tempua,
Desa Sungai Merab Luar,
43600 Bangi,
Selangor Darul Ehsan.

Yang Dipertua,
Majlis Daerah Hulu Langat,
Bangunan MDHL Bangi,
43600 Bangi,
SELANGOR DARUL EHSAN.                                                   24 SEPTEMBER 2012

Tuan,
Keadaan Kampung yang Kotor

Dengan merujuk kepada perkara di atas, saya sebagai wakil penduduk Desa Sungai Merab Luar, ingin membuat bantahan berhubung dengan pembuangan sampah sarap di sekitar kampung kami.


2. Sejak awal tahun 2012 yang lalu, kawasan berpaya di hujung kampung kami telah menjadi tempat pembuangan sampah yang dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab dari tempat lain terutama kilang-kilang dari Bandar Baru Bangi.  Untuk makluman tuan, kampung kami terletak tidak jauh dari kilang-kilang di kawasan perindustrian Bangi.  Antara sampah sarap tersebut termasuklah bahan toksik, tayar-tayar buruk, tong-tong kosong, dan sebagainya.


3.  Keadaan tersebut menyebabkan kami tidak berasa selesa terutama pada musim hujan.  Hal ini demikian kerana sampah sarap tersebut mengakibatkan bau busuk.  Selain itu, timbunan sampah sarap itu menggalakkan pembiakan nyamuk, lalat, tikus, dan sebagainya.  ini menyebabkan kampung kami berada dalam keadaan yagn kotor.  Bahan-bahan sisa toksik yang dibuang sudah tentu menjadi ancaman utama kepada kesejahteraan hidup kami.


4.  Seterusnya, sampah sarap itu kadang-kala terbakar artau dibakar oleh pihak tertentu dan sebagai kesannya asap tebal terhasil dan mencemarkan udara di kawasan persekitaran tempat tinggal kami.  Asap tebal itu juga telah menghalang penglihatan para pemandu dan sebagai kesannya kemalangan jalan raya sering berlaku di jalan raya utama di tempat tinggal kami.


5.  Untuk makluman tuan,  jalan raya utama di kampung kami dapat dilalui oleh pengguna jalan raya untuk ke Putrajaya atau ke bandar Kajang.  Keadaan kotor yang dipenuhi longgokan sampah sarap yang amat menjijikkan itu sudah pasti mengancam keselesaan pengguna-pengguna jalan raya untuk ke tempat-tempat tersebut.


6.  Saya berharap agar pihak tuan mengambil tindakan yang sewajarnya demi menyelesaikan masalah tersebut.  Kami bersedia memberikan kerjasama kepada pihak tuan jika pihak tuan memerlukannya.  Dengan kerjasama daripada pihak tuan itu, kami dahulukan ucapan terima kasih.
Sekian, terima kasih.

Yang benar,

_______________________
(nama : dieja dengan huruf besar)
................................ ,
..................................