Jawapan

2015-09-15T23:08:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Saya ada boleh tak saya beri bahasa melayu sahaja:
BAHAGIAN A
[25 markah]
1    Dalam setiap ayat di bawah ini terdapat satu kesalahan tatabahasa. Gariskan kesalahan tersebut dan tulis jawapannya pada ruangan yang disediakan. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula. (i)        Beberapa orang murid di sekolah menengah tersebut diberikan hadiah atas kejayaan mereka mengharumkan nama sekolah mereka di dalam pertandingan reka cipta itu. ___________________________________________ (ii)       Pihak pengurusan Sri Malaysia Hotel menawarkan pakej yang menarik kepada para pelanggan sempena cuti sekolah. ___________________________________________ (iii)      Pelancong dari negara Jepun itu sangat sukakan buah-buahan tempatan seperti durian dan manggis. ___________________________________________ (iv)      "Sudahkah kamu menyiapkan kerja rumah yang aku berikan semalam?" tanya Cikgu Azizi kepada murid-murid Tingkatan Tiga Kreatif. ___________________________________________
(8 markah)
2    Dalam setiap ayat di bawah ini terdapat satu kesalahan ejaan. Kenal pasti dan betulkan kesalahan tersebut. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula. (i)        Bandaraya itu seolah-olah hari siang kerana dilimpahi lampu jalan yang terang-benderang. __________________________________________
(ii)       Stem yang bertemakan tahun arnab ini dicetak di atas plastik yang berwarna emas. __________________________________________
(iii)      Penduduk di kawasan pedalaman itu hanya menggunakan eka-bahasa sahaja iaitu bahasa ibunda mereka. __________________________________________ (3 markah)
                                                   (10 markah)

4     Lihat gambar di bawah ini dengan teliti, kemudian tulis satu peribahasa yang sesuai dengan gambar tersebut.        (i)
       _____________________________________________       
(ii)

       _____________________________________________                                                                (4 markah)
BAHAGIAN B
[30 markah]
5    Baca petikan cerpen di bawah ini dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri.
"Adik nak berhenti sekolah. Bosanlah kena belajar selalu. Mana boleh paksa­paksa. Adik meluat betul dengan buku-buku dan cikgu yang semuanya garang." Begitulah lontaran ayat adik. Selamba. "Kalau UPSR pun tak sempat nak ambil, nak buat apa? Jadi kuli? Makan tidur, makan tidur? Sanggup turun ke bendang? Sanggup menoreh? Atau lebih berminat nak jadi kutu merewang?" "Hoi... Kak Cik apa tau? Orang dah malas nak belajarlah. Malas. Tak fahamkah? Lagi pun, kilang kan banyak? Susah apa?" jerkah adik biadab. Bonda hanya menggelengkan kepalanya yang beruban. "Adik... sedarkah keputusan ini boleh menghancurkan masa depan adik? Hanya orang berilmu dipandang mulia, nak." Sopan berhikmah pujukan bonda. Adik mendengus kasar. Berlalu ke bilik menghempas kuat daun pintu sebagai tanda protes. Ada pendaman impian yang tersimpan di atma bonda. Bonda berhajat menghantar adik ke sekolah agama setelah adik menamatkan sekolah rendahnya. Bonda mahu adik bergelar Ustaz Mohd. Harraz. Bonda mahu adik mewarisi kealiman suaminya, Lebai Sidi. Bonda mahu adik berjuang hingga Jiang syahid seperti arwah ayahnya. (Dipetik daripada cerpen Mutiara Bonda oleh Siti Hajar Mohd Zaki, antologi Harga Sebuah Lukisan, Tingkatan 3, Dewan Bahasa dan Pustaka)


6    Baca sajak di bawah ini dengan teliti. Kemudian, jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri.
SAJAK LAUT Laut ini begitu biru laut ini begitu luas laut ini begitu indah.
Betapa bahagianya hati laut ini membuatku bahagia laut ini begitu tenang begitu kaya.
Kulihat pasir putih kulihat kerang kurasakan ombak menyapa kaki dan kurasakan angin pantai membelai.
Seorang nelayan jauh di sana berdiri di atas perahu kecil menebarkan jala mencari ikan untuk keluarga.
Burung laut menari-nari di sana mengepak-ngepakkan sayapnya begitu gembira mereka bernyanyi bagai berlumba dengan nyanyian ombak.
Setengah matahari kulihat di seberang di seberang laut biru ini bagai malu-malu ia mengintip namun dengan setia memberi sinarnya.
Hai, laut biru hari ini juga aku nyatakan kau adalah saudaraku!
ISMAIL SHARIF (Dipetik daripada antologi Gema Sepi Gadis Genius, Tingkatan