Cerita parameswara pembesar melaka
melaka diasaskan oleh parameswara.parameswara merupakan seorang raja dari palembang.dia telah bergerak dari palembang ke temasik.disebabkan siam ingin menyerang parameswara di temasik.
sambung cerita saya

1

Jawapan

2015-09-17T20:40:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

√ó
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
KEMUDIAN BELIAU TALAH MEMBUNUH RAJA TEMASIK YANG BERNAMA TEMAGI KERANA INGIN MENGUASAI TEMASIK YANG BERKEDUDUKAN STRATEGIK .PEMBUNUHAN TEMAGI OLEH PARAMESWARA MENYEBABKAN KERAJAAN SIAM INGIN MENUNTUT BELA DAN KERAJAAN MAJAPAHIT CUBA UTK MANAKLUKINYA . PARAMESWARA & ORG LAUT BERPINDAH MENINGKALKAN TEMASIK DAN MENUJU KE MUAR . SELEPAS ITU , PARAMESWARA BERSAMA-SAMA PENGIKUTNYA MENERUSKAN PERJALANAN MELALUI SENING UJUNG DAN BERTAM MENUJU KE UTARA . MEREKA TIBA DI SEBUAH PERKAMPUNGAN NELAYAN . PENDUDUKNYA TERDIRI DARIPADA ORG MELAYU , ORG LAUT DAN ORG ASLI .PARAMESWARA BERPENDAPAT BAHAWA KEDUDUKAN TEMPAT TERSEBUT AMAT BAIK KERANA BERHAMPIRAN DENGAN LAUT YANG MENJADI TEMPAT LALUAN KAPAL DAGANG . BEKALAN AIR BERSIH JUGA MUDAH DIPEROLEH . SEMASA PERAMESWARA SEDANG BEREHAT DI BAWAH POKOK MELAKA , BELIAU TELAH MELIHAT SEBUAH PELANDUK MENENDANG ANJING PERBURUANNYA . PERISTIWA INI DIANGGAP LUAR BIASA KERANA PELANDUK YG KECIL TELAH MENGALAHKAN ANJING . OLEH ITU , ,PARAMESWARA MEMILIH TEMPAT TERSEBUT UTK MENDIRIKAN KERAJAAN . PARAMW\ESWARA MENAMAKAN TEMPAT TERSEBUT SEBAGAI MELAKA BERSEMPENA NAMA POKOK MELAKA , TEMPAT BELIAU BEREHAT . OLEH SEBAB ITU , BENDERA MELAKA BERGAMBAR PELANDUK