Jawapan

2015-09-18T14:13:19+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
“ Vandalisme dan Penyelesaiannya”.
Yang saya muliakan Tuan Pengerusi Majlis, barisan panel hakim yang bijaksana, dan hadirin yang saya hormati . Assalamualaikum dan salam sejahterasaya ucapkan. Tajuk syarahan yang akan saya sampaikan ialah “ Vandalisme danPenyelesaiannya ”.Para hadirin yang saya muliakan,Tahukah anda, apakah yang dimaksudkan dengan vandalisme? Menurut Kamus Dewan, vandalisme dapat didefinisikan sebagai perbuatan membinasakan atau merosakkan harta benda awam atau persendirian. Vandalisme merupakan suatu perbuatan yang tidak bermoral dan kurang sihat . Lazimnya, perbuatan ini dilakukan oleh golongan remaja yang bermasalah. Antara contoh-contoh vandalisme ialah merosakkan pondok telefon, paip bomba serta menconteng dinding bangunan, tandas, lif, dan juga perhentian bas.Para hadirin sekalian,Banyak punca yang mengaitkan fenomena ini dengan tingkah laku remaja. Hal ini demikian kerana golongan remaja merupakan golongan yang kuat memberontak. Sebagai jalan keluar, mereka bertindak merosakkan harta benda awam bagi melahirkan perasaan tidak puas hati mereka. Golongan remaja ini biasanya terlibat dengan pelbagai gejala sosial yang kurang sihat seperti menagih dadah, merokok, mencuri, melepak, dan ponteng sekolah. Perbuatan vandalisme banyak menyusahkan pihak berkuasa dan juga masyarakat. Semua kemudahan awam yang dirosakkan memerlukan perbelanjaan yang besar untuk dibaiki atau diganti dengan yang baru. Orang ramai juga turut mengalami kesukaran untuk menggunakannya terutama ketika kecemasan. Bagi mengatasi masalah ini, kerjasama semua pihak amatlah diperlukan. Masyarakat tidak boleh meletakkan beban ke bahu pihak berwajib semata-mata. Ibu bapa perlulah mengawasi gelagat anak-anak di samping menerapkan nilai moral dan agama kepada mereka. Para remaja harus belajar mendidik diri mereka agar benci akan perbuatan yang tidak berfaedah ini. Mereka perlu sedar tentang kepentingan menjaga harta benda awam.

Hadirin yang dihormati,Pihak sekolah pula perlu mengadakan kempen anti vandalisme dan menyediakan pelbagai program untuk disertai oleh para pelajar di sekolah. Dengan kerjasama semua pihak, sudah pasti gejala vandalisme akan dapat dibendung. Hadirin sekalian,Demikianlah syarahan saya untuk kali ini. Semoga perkara yang telah saya katakan dapat dijadikan pedoman. Sekian, terima kasih.

*************************************************************************************************************
CONTOH KARANGAN BERITA - BANJIR KILATBANDAR SERI BEGAWAN, 19 JUN Ahad - Hujan lebat yang melanda malam ini menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan di negara ini. Kebanyakan rumah kediaman, sebahagian jalan-jalan utama di tenggelami air bah sedalam 2 ke 3 kaki ketika hujan lebat selama dua jam sahaja. Antara yang terjejas ialah beberapa buah rumah di Kampong Batu Ampar yang mengalami banjir.Salah seorang penghuni Dayang Fatimah Mudim dari Kampong Batu Ampar ketika ditemui melahirkan rasa sedih setiap kali hujan turun dengan lebat, kerana ia akan menyebabkan air melimpah dan memasuki ke dalam rumahnya. Sudah banyak kali mereka terpaksa berjaga hingga larut malam untuk membersih dan menyelamatkan barangan rumah dari terus di basahi air bah.Awang Haji Lamit Rakit yang rumahnya berada berdekatan, juga mengalami keadaan banjir apabila setiap kali hujan lebat. Beliau berharap pihak yang berkenaan akan dapat langkah-langkah perlu untuk membersihkan longkang yang ditumbuhi lalang. Ini kerana jika keadaan ini berterusan mereka terpaksa tidur dengan dibasahi air bah dan barang-barang rumah akan mengalami kerosakan.Menurut mereka kejadian banjir ini adalah kali keenam melanda di kawasan berkenaan sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan antara punca banjir ini terjadi ialah keadaan perparitan yang tersumbat akibat ditumbuhi lalang di kawasan itu.