Jawapan

2015-09-20T20:52:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
      Gejala merokok kini kian meningkat walaupun pelbagai kempen telah dijalankan bagi mengurangkan perokok. Tabiat merokok bukan sahaja membazirkan wang malah membawa pelbagai jenis penyakit yang boleh membawa maut seperti kanser paru-paru. 
   
      Terdapat beberapa langkah untuk mengurangkan tabiat merokok. Antaranya ialah dengan mengadakan kempen anti merokok. Kempen ini memberi penumpuan kepada rupa paras negatif tabiat merokok. Kerajaan telah mengadakan kempen anti merokok melalui pelbagai cara seperti iklan-iklan yang ditayangkan di televisyen,radio,poster-poster dan sebagainya.
   
      Seterusnya, bersukan dan menyertai aktiviti berfaedah merupakan langkah mengurangkan tabiat merokok yang baik. Contohnya, individu yang aktif bersukan selalunya menitik beratkan kesihatan tubuh badan dan menghindari tabiat yang boleh merosakkan diri mereka seperti merokok. 
   
      Selain itu, pihak berkuasa harus menguatkuasakan undang undang. Contohnya, kerajaan telah menetapkan undang-undang tidak membenarkan sesiapa sahaja merokok di kawasan kawasan tertentu. Contohnya di panggung wayang, sekolah, pejabat, hospital dan kawasan awam tertentu.
   
       Langkah seterusnya ialah, untuk mengurangkan tabiat merokok kita perlulah meyertai program sukarela iaitu program sukarela yang diadakan di hospital dan persatuan kebajikan bagi membuang tabiat merokok dan mengambil iktibar juga bersyukur dengan kesihatan diri kita.
   
      Kesimpulannya, semua pihak perlulah bekerjasama untuk menghapuskan tabiat yang mampu membunuh ini. Bak pepatah melayu ada mengatakan bagai aur dengan tebing. Dengan usaha kerajaan yan berterusan dan intensif dengan kerjasama masyarakat diharapkan agar langkah untuk mengurangkan tabiat merokok dapat dikurangkan.