Jawapan

2014-01-23T18:42:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menjaga alam sekitar buknlah semudah menjaga binatang ternakan di ladang yang luas,sebaliknya lebih daripada itu,menjaga alam sekitar tidak boleh dilakukan sendirian.Namun begitu ,manusia tidak menjalankan tanggungjawab mereka.Oleh itu,pelbagai isu alam sekitat telah timbul.Isu-isu ini termasuklah pencemaran udara,air,tanih dan sebagainya.

Pencemaran udara menyebabkan pelbagai penyakit seperti penyakit lelah,kanser,sakit jantung dan lain-lain.Penyakit-penyakit ini menbawa ketidakselesaan kepada manusia dan seterusnya menjejaskan aktiviti harian kita.Selain itu,jerebu juga merupakan pencemaran udara menjejaskan penglihatah kita.

Pencemaran tanih juga menyebabkan hakisan tanih.Kesuburan taniah juga akan terjejas akibat penggunaaan bahan kimia.Seterusnya menjejaskan hasil pertanian.Secara tidak langsung,pencemaran tanih akan menggangu keseimbangan sistem ekologi.

Pencemaran air seperti pembuangan sisa toksik ke dalam sungai boleh mengancam nyawa kehidupan akuatik.Semua kehidupan akan hilang punca mendapatkan air minuman yang bersih.Pembuangan sampah-sarap ke dalam sungai menyebabkan sungai menjadi kotor dan busuk.Akibatnya,penyakit seperti deman kepialu dan taun yang merebak melalui air yang tercemar.

Konklusinya,kita haruslah mengambil tindakan yang sewajarnya untuk mengelakkan masalah pencemaran alam sekitar.
12 4 12