UJIAN BERTUTUR(UJIAN LISAN)
Tema Keremajaan
-Peranan dan cabaran remaja masa ini
-Cara - cara menjadi remaja disiplin
-Remaja berwawasan penjana kemajuan negara
-Masalah remaja dan cara-cara mengatasinya
{jawapan dan huraian utk 3 point di atas}

1

Jawapan

2015-10-01T13:49:15+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
CARA
Mengikuti perkembangan sosial generasi baru
Para pendidik harus berusaha meneliti perkembangan psikologi generasi Millinials. Peredaran zaman turut membawa peredaran mentaliti. Kegagalan pihak pendidik seperti ibu bapa, guru-guru dan kementrian pendidikan untuk mengambil faktor perkembangan psikologi remaja turut menjejaskan usaha untuk berkomunikasi  dengan baik. Akibatnya remaja merasakan diri mereka terasing dan tidak difahami. Komunikasi yang sihat adalah amat perlu bagi memastikan remaja berasa selesa untuk berkongsi aspirasi serta masalah yang menghalang mereka untuk berjaya dan menggarap wawasan yang maju.  

Memperkasakan aktiviti khidmat masyarakat
Penglibatkan remaja dalam aktiviti kemasyarakatan serta sukarela bagi menyumbangkan tenaga bagi warga negara yang memerlukan dapat memberi nafas baru dalam usaha meningkatkan potensi dan kebolehan diri. Berbekalkan dengan semagat partriotik serta rasa ingin membantu golongan yang tidak bernasib baik, remaja akan semakin mengambil berat perihal isu masa depan.  

Memperhebatkan promosi penglibatan dalam aktiviti sukarela 

Penglibatkan remaja dalam aktiviti kemasyarakatan serta sukarela bagi menyumbangkan tenaga dan masa bagi warga negara yang memerlukan dapat memberi nafas baru dalam usaha meningkatkan rasa ingin menyumbang dan membela nasib warga yang dihimpit kesulitan hidup. Berbekalkan dengan semagat partriotik serta rasa ingin membantu golongan yang tidak bernasib baik, remaja akan semakin mengambil berat perihal isu masa depan.

PERANAN/CABARAN
- kemudahan akses terhadap hiburan tidak terkawal dan remaja gagal mengurus masa
- konflik budaya ketimuran dan barat. Tidak dapat membezakan budaya negatif dan positif dari barat. Sepatutnya hanya contohi yang baik shj


2 3 2