Jawapan

2015-09-26T01:42:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. Mematuhi peraturan-peraturan sekolah seperti yang termaktub di undang-undang Malaysia, iaitu menjadi salah satu tanggungjawab sebagai seorang pelajar.
2. Mematuhi, mengamalkan dan mematuhi Prinsip Rukun Negara
3. Melibatkan diri dalam apa-apa program atau kempen yang diadakan dan dianjurkan oleh kerajaan sebagai bukti penglibatan diri sebagai rakyat Malaysia yang peka.
4. Melibatkan diri dalam apa-apa program atau kegiatan yang boleh memberi sumbangan dalam pelbagai bentuk untuk tujuan membangunkan ekonomi negara.
5. Mematuhi peraturan dan undang-undang yang tersedia ada dan telah digubal tidak kira di mana kita berada.
6. Mengeluarkan pendapat iaitu suara rakyat melalui medium yang sah di sisi undang-undang dan Perlembagaan Malaysia serta tidak menyentuh apa-apa isu-isu sensitif seperti termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.
7. Tidak melibatkan diri dalam apa-apa persepakatan sulit anti-kerajaan.
8. Peka terhadap isu-isu yang berlaku di dalam negara dan berusaha untuk menyelesaikannya.
9. Bekerjasama dengan semua masyarakat Malaysia yang lain tidak kira kaum, budaya, bangsa, dan agama untuk membangunkan Malaysia untuk mencapai Misi dan Visi Malaysia dan Wawasan 2020.
10. Bekerjasama dengan semua rakyat Malaysia yang lain tanpa mengira kaum, budaya, bangsa, agama, untuk melahirkan untuk mewujudkan Malaysia yang aman, damai, dan sejahtera.

2 3 2
sure, sy cuba okay. antara jawapan saya ialah untuk bekerjasama dengan semua pihak dalam apa-apa usaha untuk megukuhkan jati diri bangsa Malaysia. Selain itu, generasi muda juga haruslah mengukuhkan perasaan cinta akan negara di dalam diri mereka. Seterusnya, generasi muda juga haruslah mempelajari untuk mengamalkan sikap seperti saling menghormati antara satu sama yang lain dan bekerjasama untuk memajukan dan memakmurkan negara. Harap boleh membantu. :)
soalan ni lebih kurang mcm nak mungukuhkan perpaduan negara kn ?
Betul tu. Soalan tu sebenarnya lebih kepada logik mengenai cara-cara dan peranan masyarakat Malaysia untuk mengukuhkan perpaduan negara. Selepas itu, kecilkan skop jawapan kepada peranan generasi muda. Harap membantu. :)
terima kasih
sama-sama.