Jawapan

2015-09-26T18:08:15+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.


BAHASA SMS

Wednesday, September 1, 2010

Faktor-faktor yang Menyebabkan Bahasa SMS Sebagai Pencemaran Bahasa

Sistem pesanan ringkas (SMS) merupakan alat penghubung yang menggunakan simbol, kod dan perkataan singkatan yang dikatakan telah merosakkan penguasaan bahasa dalam kalangan masyarakat. Hal ini kerana bahasa SMS bukan sahaja menggunakan perkataan singkatan tetapi ia juga mempunyai unsur-unsur campuran antara bahasa Melayu, bahasa Inggeris, dan bahasa daerah atau dialek. Hal ini akan mengelirukan penerima mesej kerana sukar membezakan ragam bahasa rasmi dengan ragam bahasa basahan.

Di samping itu, faktor-faktor lain yang menyebabkan bahasa SMS sebagai pencemaran bahasa adalah media massa yang memaparkan iklan SMS dengan menggunakan perkataan yang singkat, kod, simbol serta huruf dan angka juga turut digunakan seperti “U” bermaksud awak, “4”bermaksud untuk, “I” bermaksud saya dan sebagainya.

Penggunaan bahasa SMS dikatakan pencemaran bahasa kerana kita tidak dapat menyampaikan maksud yang tepat dan difahami oleh semua orang dan seterusnya akan menyebabkan penerima mesej salah faham dengan maksud yang hendak disampaikan. Sebagai contoh, perkataan singkatan “btl” boleh bermaksud “betul” ataupun “batal”.