Jawapan

2015-10-04T15:44:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
SOALAN ATAS

e) 3(3n -4)^2
= 3(3n -4)(3n -4)
= 3(9n^2 -12n -12n +16)
= 3(9n^2 -24n +16)
= 27n^2 -72n +48

f) -2(5 -3y)^2
= -2(5 -3y)(5 -3y)
= -2(25 -15y -15y +9y^2)
= -2(25 -30y +9y^2)
= -50 +60y -18y^2
= -18y^2 +60y -50

SOALAN BAWAH

e) 9h^2 - (2h +3)(4h -5)
= 9h^2 - (8h^2 -10h +12h -15)
= 9h^2 - (8h^2 +2h -15)
= 9h^2 -8h^2 -2h +15
= h^2 -2h +15

f) 12k^2 - (2k -3)(5k +2)
= 12k^2 - (10k^2 +4k -15k -6)
= 12k^2 - (10k^2 -11k -6)
= 12k^2 -10k^2 +11k +6
= 2k^2 +11k +6