soalan dia ?
Roslan menanyai abangnya, Rosli, tentang sebab-sebab negara kita mengadakan pilihan raya umum.Rosli menjelaskan bahawa negara Malaysia mengamalkan pemerintahan secara demokrasi.Roslan menyatakan ahawa kadang-kadang dia terdengar ungkapan demokrasi berparlimen disebut-disebut lalu menanyakan maksud ungkapan itu yang sebenarnya kepada Rosli.Rosli menjelaskan bahawa walaupun kerajaan dipilih oleh rakyat,namun demikian kerajaan ini mestilah berdasarkan perlembagaan yang digubal oleh parlimen.

Jawapan

2015-10-05T01:36:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
"Apakah sebab-sebab negara kita mengadakan pilhan raya umum?" tanya Roslan kepada abangnya, Rosli.

"Negara Malaysia mengamalkan pemerintahan secara demokrasi", jelas Rosli kepada Roslan.

"Kadang-kadang saya terdengar ungkapan demokrasi berparlimen disebut-sebut. Apakah maksud sebenar ungkapan itu, abang?" tanya Roslan kepada Rosli.

"Ungkapan itu bermaksud walaupun kerajaan dipilih oleh rakyat, namun demikian kerajaan ini mestilah berdasarkan perlembagaan yang digubal oleh parlimen", jelas Rosli kepad Roslan.