Jawapan

2015-10-12T23:35:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
KEPENTINGAN JARINGAN PENGANGKUTAN TERHADAP PEMBANGUNAN
- Jaringan pengangkutan penting untuk pembangunan sesebuah negara.
- Di Malaysia,jalan raya dan kereta api penting dalam perusahaan bijih timah dan getah serta mengangkut pelbagai barangan pukal seperti alat-alat jentera selain mengangkut penumpang.
Perkhidmatan Kereta Api
- Perkhidmatan LRT dan ERL dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas dan pencemaran udara di kawasan bandar.
- Perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu (KTM) dari Singapura,Johor Bahru ke Padang Besar dapat meningkatkan tahap ketersampaian dari satu tempat ke satu tempat.

Perkhidmatan Lebuh Raya dan Jalan Raya
- Dapat mempercepat pembangunan kawasan tertentu di Malaysia.
- Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban telah membantu pembangunan kawasan sekitarnya,contohnya Bandar Baru Nilai,Negeri Sembilan.
- Kawasan pedalaman juga dapat dihubungi dengan mudah melalui Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) serta membolehkan kawasan tersebut menerima perubahan dan membangun.
Pelabuhan
- Memainkan peranan penting kepada pertumbuhan perdagangan melalui laut.
- Lebih 90% perdagangan antarabangsa negara Malaysia dikendalikan melalui pelabuhan.Kapal yang berlabuh di pelabuhan terdiri daripada kapal kontena,kapal tangki minyak dan lain-lain.
- Juga digunakan untuk tujuan keselamatan negara seperti Pengkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Lumut,Perak.
Perkhidmatan Pengangkutan Udara
- Menyediakan pengangkutan untuk penumpang dan perkhidmatan kargo udara yang dikendalikan oleh MAS Kargo Sdn. Bhd.
- Digunakan untuk tujuan keselamatan contohnya Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) untuk mengawal keselamatan ruang udara negara Malaysia.
- Di pedalaman Sabah dan Sarawak doktor udara memberi rawatan kesihatan menggunakan perkhidmatan udara ke kawasan terpencil.
Pengangkutan Sungai
- Turut memainkan peranan dalam pembangunan negara Malaysia.
- Sungai Rajang,Sarawak dan Sungai Kinabatangan,Sabah digunakan sebagai jalan pengangkutan oleh penduduk di kawasan pedalaman.
- Pengangkutan sungai turut digunakan untuk aktiviti ekopelancongan seprti Sungai Tembeling digunakan untuk mengangkut para penumpang ke Taman Negara di Pahang.