Jawapan

2015-10-18T22:03:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
  Tanah Tinggi Cameron di Pahang dan Kundasangg di Sabah adalah contoh tanah tinggi yang dimajukan untuk kegiatan pertanian. Teh dan tanaman hawa sederhana sesuai ditanam di sini. Di kawasan tanah tinggi lain, yang mempunyai suhu dan keadaan yang sama seperti di kedua-dua tempat ini berpotensi juga untuk dimajukan. Kawasan ini mungkin perlu dibuat teres dan diratakan terlebih dahulu untuk dijadikan kawasan pertanian.
            Selain potensi pertanian, kawasan tanah tinggi mempunyai potensi untuk dimajukan sebagai pusat rekreasi dan eko-pelancongan. Tanah Tinggi Cameron, Bukit Fraser dan Tanah Tinggi Genting adalah beberapa contoh pusat pelancongan yang terkenal di negara kita. Pembinaan taman rekreasi ala Perancis di Bukit Tinggi, Pahang pada tahun 2001 menunjukkan bahawa masih ada kawasan tanah tinggi yang berpotensi untuk dimajukan sebagai kawasan pusat rekreasi dan pelancongan.
            Gua batu kapur di kawasan tanah tinggi mempunyai ciri yang istimewa, misalnya bentuk stalaktit dan stalagmitnya yang unik. Gua Niah dan sistem gua di Gunung Mulu, Sarawak, Gua Gomantang di Sabah dan Batu Caves adalah gua yang sering dikunjungi pelancong. Gua batu kapur yang lain, khususnya di Gua Musang, Kelantan mempunyai potensi yang baik untuk dimajukan sebagai pusat pelancongan.
            Kawasan tanah tinggi yang kurang daripada 1200 meter diliputi hutan hujan tropika. Hutan hujan tropika berpotensi dijadikan kawasan pembalakan kayu yang bernilai tinggi seperti cengal, meranti, keruing dan merbau.