Jawapan

  • Pengguna Brainly
2015-10-17T12:14:58+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hye...

Selamat petang dan salam sejahtera.

Terlebih dahulu saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan ribuan terima kasih saya kepada Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi, Perdana Menteri yang kita kasihi, kerana telah sudi melapangkan masa beliau untuk bersama-sama dengan kita pada petang ini bagi merasmikan Sambutan Hari Kitar Semula Kebangsaan Tahun 2003. 

Kami amat menghargai kehadiran Yang Amat Berhormat di majlis ini, yang dengan sendirinya menunjukkan bahawa YAB Perdana Menteri kita mengambil berat terhadap isu-isu alam sekitar khususnya pelaksanaan program kitar semula di negara kita.

Tuan-tuan dan Puan-puan yang dihormati sekalian

Pada masa ini, setiap individu di negara kita menghasilkan sampah-sarap kira-kira 0.8kg sehari dan kadar ini dijangka akan meningkat lagi sekiranya kita tidak mula mengawal cara pengeluaran dan pembuangan sampah kita. Dengan melaksanakan Program Kitar Semula, masalah kekurangan kawasan tanah untuk menyediakan tapak-tapak pelupusan dapat diminimakan. 

Di samping itu, kita juga dapat mengurangkan keperluan mengimport bahan- bahan terpakai untuk industri tempatan. Misalnya, pada tahun 2002 kita mengimport sebanyak kira-kira 790 ribu tan kertas terpakai yang bernilai lebih daripada RM1.22 billion. Kita mengimport kaca dan plastik terpakai dengan jumlah lebih daripada 6000 tan setahun. 

Tuan-tuan dan Puan-puan 

Semenjak Program ini diadakan, didapati bahawa kesedaran masyarakat terhadap kitar semula telah dipertingkatkan. Ini jelas dilihat daripada pertanyaan dan sokongan yang banyak diterima oleh pihak Kementerian daripada pelbagai pihak seperti orang awam, sektor korporat, NGO dan institusi-institusi pengajian tinggi serta institusi pendidikan. Pihak-pihak tersebut didapati semakin aktif melaksanakan aktiviti kitar semula secara berjadual dan berterusan. Misalnya NGO mengadakan minggu mengitar semula, sekolah-sekolah menubuhkan kelab persekitaran dan kitar semula dan pejabat-pejabat mengadakan program-program yang menjurus kepada pengurangan penghasilan sampah. 

Selain itu, banyak artikel mengenai kitar semula dan mengenai keperluan usaha pengurangan sampah semakin kerap diterbitkan dalam akhbar-akhbar tempatan dan di majalah, malah terdapat beberapa akhbar yang mempunyai ruang khas secara berjadual membincangkan isu ini. Ada juga penganugerahan daripada akhbar tempatan untuk menggalakkan usaha menghasilkan idea-idea yang dapat menyumbang kepada pemeliharaan alam sekitar termasuk usaha kitar semula. 

Kesedaran terhadap kitar semula ini juga berjaya diwujudkan di kalangan sektor korporat di mana terdapat sebilangan syarikat swasta yang terkenal telah mengadakan kempen kitar semula masing-masing serta mewujudkan sistem untuk mendapatkan semula pakejing atau produk mereka yang telah digunakan oleh pembeli/pengguna untuk dikitar semula.

Di samping itu, Kementerian saya telah menerima banyak pandangan dan cadangan daripada pihak swasta yang mencadangkan untuk diadakan sistem-sistem dan teknologi yang bersesuaian untuk mempertingkatkan kadar kitar semula. Pihak-pihak tersebut telah mula sedar kitar semula boleh menguntungkan kedua-dua pihak iaitu pihak syarikat dan pihak Kerajaan atau masyarakat.

Tuan-tuan dan Puan-puan 

Selain dari program kesedaran, Kementerian saya bercadang untuk menambahkan dan memperbaiki lagi kemudahan-kemudahan yang sedia ada supaya sesuai dengan keperluan pengguna serta mengadakan suatu sistem kutipan barangan kitar semula dari pintu rumah-rumah pengguna (kerbside collection). 

Selain dari bahan-bahan kaca, kertas, plastik dan logam yang dimulakan untuk program ini, Kementerian akan mula meliputi bahan-bahan lain seperti tayar terpakai dan sisa buangan dari pasar-pasar basah. 

yasmine.........