Jawapan

  • Pengguna Brainly
2015-10-17T12:43:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hye...Langkah-langkah keselamatan di taman permainan kanak-kanakIbubapa perlu memastikan anak-anak mereka bermain ditaman permainan yang mempunyai ciri-ciri keselamatan yang sempurna. Jika taman permainan di kawasan perumahan didapati tidak selamat untuk kanak-kanak, sila maklumkan kepada pihak berkenaan.Di antara ciri keselamatan yang disarankan :Ketinggian peralatanKetinggian peralatan tidak perlu lebih dari 8 kaki, dan jika lebih, "guard-rails" (tinggi di antara 38 inci) perlu dipasang.Tapak permukaan dan kawasan untuk jatuhPermukaan untuk jatuh perlu merangkumi 6 kaki mengelilingi peralatan permainan terutama di bawah dan di antara buaian, gelunsur dan lain-lain. Elakkan permukaan yang dibuat daripada "asphalt", konkrit, rumput dan tanah. Di antara permukaan yang selamat ialah:Pasir (kedalaman 10 inci)Serpihan kayu proses (kedalaman 12 inci)Tikar-luar getah (rujuk American Academy of Paediatrics Public Education Brochure).
Pengawasan kanak-kanakKanak-kanak perlu sentiasa diawasi di taman permainan.Sediakan tempat duduk untuk ibubapa dan penjaga.Perhatikan tingkah-laku seperti bergaduh, tolak-menolak, penggunaan peralatan diluar kawasan permainan yang disediakan.Pastikan kanak-kanak tidak membawa basikal atau berkaitan ke dalam kawasan permainan supaya kemalangan dapat dielakkan.Pastikan kanak-kanak berpakaian sesuai ketika berada di taman permainan untuk mengelakkan dari terjatuh dan pakaian atau rambut dari tersangkut dengan peralatan.yasmine...........di atas merupakan isi isi sahaja...ok
4 4 4
2015-10-23T14:14:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kanak-kanak memang gemar bermain di taman permainan. Ia seolah-olah syurga bagi mereka. Di situlah tempat mereka bermain, beriadah dan bersosial bersama teman sebaya. Bahagimanapun tempat tersebut boleh mengancam keselamatan nyawa anak anda yang boleh terdedah kepada kemalangan dan kecederaan.

Antara jenis kemalangan yang boleh berlaku kepada kanak-kanak di taman permainan adalah seperti

*Jatuh atau terpintas dari peralatan permainan.

*Terhantuk atau terlanggar peralatan permainan atau rakan-rakan ketika sedang bermain.

*Terluka, tercalar atau mengalami kecederaan patah tulang.

Peralatan permainan yang kerap dikaitkan dengan kemalangan adalah buaian, palang bergayut, gelungsur dan jongkang-jongkit.

Oleh itu ibu bapa perlu melakukan pemantauan terhadap keselamatan si kecil ketika bermain di taman permainan. Jangan sekali-kali membiarkan anak di bawah usia enam tahun bermain berseorangan di taman permainan. Antara langkah-langkah keselamatan yang tidak boleh diabaikan adalah:

Pastikan peralatan permainan di taman tersebut mempunyai cirri-ciri keselamatan yang sempurna.

 

Perhatikan tingkah laku kanak-kanak ketika bermain daripada berlaku pergaduhan, tolak-menolak, penggunaan peralatan di luar kawasan permainan yang disediakan.

 

Pakaikan anak dengan pakaian yang sesuai untuk melakukan aktiviti luar bagi mengelakkan mereka terjatuh akibat pakaian yang tersangkut pada peralatan permainan.

 

Pastikan kanak-kanak tidak membawa basikal ke dalam kawasan permainan bagi mengelakkan kemalangan berlaku.

 

Periksa sama ada alat permainan yang rosak sudah dibaiki atau belum.

 

Elakkan anak-anak bermain jika alat permainan ada bucu yang tajam atau bergerigi.

hope be helpful*
3 4 3