Jawapan

  • Pengguna Brainly
2015-10-17T12:53:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hye..............

          Isu krisis kegawatan ekonomi dan kemelut inflasi sering dipolemikkan oleh media massa pada era globalisasi ini. (I) Corak perbelanjaan dalam kalangan remaja semakin memboros dan menimbulkan pelbagai polemik sehingga ke persidangan parlimen. (K) Tegal itu, NKRA ( Bidang Keberhasilan Utama Negara) telah menyasarkan peningkatan taraf hidup agar menambah pendapatan boleh guna dalam kalangan rakyat murba Malaysia. (U) Persoalannya, apakah cara perbelanjaan golongan muda-muda pada marcapada dan apakah pula cara berkesan untuk menambah baik cara perbelanjaan dalam kalangan anak watan yang baru bekerja?
          Memang tidak dapat dinafikan bahawa individu yang baru bekerja mestilah mengamalkan cara perbelanjaan yang berjimat cermat. (A) Hal ini dikatakan demikian kerana amalan berjimat cermat merupakan tuntutan semua agama dan memboros ialah kawan syaitan. (M) Contohnya, saya optimis bahawa bajet asas saya hanya diperuntukkan sebanyak 30 peratus daripada jumlah pendapatan untuk perbelanjaan peribadi  seperti makanan, pakaian, hiburan, dan lain-lain. (C) Sekiranya hal ini dilakukan pasti akan melatih diri saya supaya mempunyai tahap disiplin yang tinggi. (K) Tegasnya, saya mestilah melakukan perancangan kewangan dan pengurusan bajet dengan prinsip mengukur baju di badan sendiri. (P)          Sementara itu, bajet asas bagi golongan yang baru melangkah ke alam pekerjaan ialah menjelaskan hutang pinjaman pelajaran dan membuat simpanan untuk masa depan. (A) Hal ini memanglah penting kerana simpanan dapat menghindari  sikap memboros  dan mengamalkan perbelanjaan yang berhemat. (M) Contohnya, sebanyak 20 peratus daripada jumlah pendapatan boleh guna disimpan sebagai persediaan untuk masa depan, bak sediakan payung sebelum hujan.(C) Sekiranya hal tersebut dilakukan pasti akan melahirkan modal insan yang pandai merancang dan tidak hidup bagai melukut di tepi gantang. (K) Tegasnya, simpanan wang atau tabungan juga penting untuk menghadapi waktu kecemasan, menyediakan kos perubatan, melanjutkan pelajaran, membuat pelaburan dan melancong di negara asing, bak pepatah berjimat sebelum habis, cermat sebelum kena. (P)

nah sya mudahkan awk ..layari ......http://cikguphong.blogspot.my/2015/08/contoh-jawapan-karangan-percubaan-spm.html........slamat mencuba......

1 4 1