Jawapan

  • Pengguna Brainly
2015-10-17T14:08:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
HYE...Antara cara untuk mengelakkan kejadian tanah runtuh di negara kita ialah pihak kerajaan seharusnya menanam semula pokok-pokok di cerun bukit terutamanya di kawasan yang telah dibangunkan . Usaha murni ini merupakan cara terbaik untuk menjaga cerun-cerun dan kawasan yang dibangunkan daripada terdedah kepada risiko kejadian tanah runtuh . 


Selain itu , pihak kerajaan juga berperanan membina sistem perparitan yang terancang . Hal ini demikian kerana sistem perparitan yang terancang penting bagi membolehkan air hujan dari cerun bukit mengalir dengan baik dan terus ke longkang, sungai dan laut . Air tidak akan bertakung di sesuatu kawasan kecuali apabila  berlakunya banjir . Keadaan ini secara langsung boleh mengelakkan berlakunya hakisan tanah dan tanah runtuh . Sistem perparitan yang dibina dapat berfungsi sebagai benteng yang kukuh di lereng bukit . Sistem perparitan yang terancang juga dapat memadatkan struktur tanah di lereng bukit . Sekiranya tiada sistem perparitan dibina di lereng bukit , sudah tentu hujan lebat yang turun di kawasan bukit akan menyebabkan air bertakung dan terserap di kawasan lereng bukit melalui tanah sehingga  struktur tanah menjadi longgar dan tidak kukuh . Hal ini boleh mengundang padah seperti berlakunya banjir kilat , hakisan tanah dan tanah runtuh . Misalnya , peristiwa yang berlaku di Pos Dipang , Perak yang mengorbankan begitu banyak nyawa akibat banjir lumpur . Kawasan tanah tinggi yang dibangunkan pembangunan sangat berisiko dengan kejadian tanah runtuh dan aliran lumpur . Oleh itu , jelaslah pembinaan sistem perparitan yang terancang dapat mengelakkan kejadian tanah runtuh di negara kita sebelum nasi menjadi bubur .