Jawapan

2015-10-18T13:34:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Halangan pinggur laut terhadap kegiatan manusia ilah :
-hakisan ombak
(Kejadian hakisan ombak berlaku dengan giat di kawasan pinggir laut/pantai yang berbatu . Hakisan ombak yang kuat akan menghasilkan bentuk bumi pinggir laut yang berteluk. Kawasan pinggir laut berteluk yang berbatu tidak sesuai untuk dijadikan pelabuhan kerana berbahaya kepada kapal-kapal untuk berlabuh.)
-tebing curam
(
Pantai yang dibelakangi tebing tinggi juga menimbulkan risiko kepada pengunjungnya. Keadaan yang bertebing curam,boleh menimbulkan suasana bahaya ketika aktiviti seperti 'jungle tracking' dijalankan terutama ketika waktu selepas hujan kerana laluan yang licin! Pembinaan hotel juga terhalang kerana melibatkan kos yang tinggi berbanding pembinaan hotel di kawasan tanah pamah.)
-ombak bergelora dan angin kencang
(
Ketika tiupan angin monsun timur laut (November hingga Mac) yang melanda negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia (Kelantan, Terengganu dan Pahang) menyebabkan keadaan ombak bergelora dan angin kencang. Situasi ini tidak selamat bagi aktiviti beriadah atau bersukan air seperti ski air, berenang (mandi manda di laut) ataupun berkelah. Pelancong juga tidak digalakkan mengunjungi kawasan pinggir pantai ketika ini.Pada waktu ini juga, kegiatan perikanan tidak dapat dijalankan. Kebanyakan nelayan menjalankan aktiviti membaiki jala yang rosak bagi mengisi masa yang terluang atau mencari kerja sampingan yang lain.)
-berpaya dan berlumpur
(Di sesetengah kawasan pinggir laut yang berpaya dan berlumpur boleh mencacatkan keindahan semulajadi pinggir pantai. Keadaan menjadi semakin teruk apabila air kumbahan hotel dan kawasan perniagaan mengalirkannya ke sungai yang berhampiran. Ini boleh menyebabkan berlakunya pencemaran air laut. Kesannya, kawasan pinggir laut tidak lagi selamat kepada pengunjung. Mereka boleh terdedah kepada penyakit gatal-gatal (penyakit kulit) selepas mandi manda di pinggir pantai yang airnya telah tercemar!

Pencemaran air laut juga boleh mengancam hidupan akuatik. Kepupusan hidupan akuatik seperti ikan, udang dan sotong boleh menjejaskan punca pencarian nelayan yang tinggal di pinggir laut.)

awak blh x ringkas kn....
emmm ntahlah ..hahaha
x pelah kalau awak x leh x pe saya x memaksa...
haha okayy
awak tolong saya carikan huraian pelancongan dan rekreasi....